Svi bismo voljeli zaustaviti starenje kože, barem pomalo. Nažalost, priroda nas nije obdarila tom moći, pa se, kako vrijeme protječe, u ogledalu pojavljuje sve više bora, dok naša koža postaje ispijenija, nagrižena godinama koje prolaze. To je posebno izraženo nakon 35. godine. No starost ne donosi samo naboranu kožu: kognitivne funkcije slabe, koncentracija postaje otežana, pamćenje nas izdaje, ne možemo trčati kao ranije, pojedini pokreti izazivaju bol i slično.
Možda tako mora biti, starenje kože je neminovnost i čudotvorne tablete za usporavanje ovog procesa nema. Ipak, koliko god čudno zvučalo, možete prevariti svoje godine. Bez obzira na to što vam na osobnoj iskaznici piše da ste rođeni prije četiri, pet ili više desetljeća, možete izgledati i osjećati se duplo mlađe.
Tajna protiv starenja je u zdravom načinu života i zdravoj ishrani, koja će ubrzati probavu, sprječiti oksidativni stres te uspostaviti normalnu pH vrijednost u organizmu.
Ishrana s previše šećera usporava sposobnost tijela da se regenerira. U svakodnevnom životu, to uzrokuje bol u zglobovima, slabljenje mišića, promijene raspoloženja, podočnjake, pjege i bore.
Prebacite se na integralne žitarice, voće i povrće koji su puno prihvatljiviji od rafiniranog šećera. Kada vam se jede nešto slatko, grickajte mrkvu, bademe ili pistaciju.
Natrijum i klor, dva sastojka soli, važni su minerali koji održavaju mišićni i živčani sistem. Ako je koristimo u pretjeranim količinama, sol je štetna za našu mladolikost, jer u prevelikim količinama ubrzava starenje.
Iako je kravlje mlijeko bogato kalcijem, vitaminima i proteinima, ono također aktivira četiri procesa starenja: usporava probavu, izaziva upale i hormonsku neravnotežu te formira kiseline. Počnite piti kozje ili ovčje mlijeko jer su bogatija vitaminima i mineralima. Potreban kalcij uzimajte iz tamnozelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i žitarica.
Proteini iz mesa potrebni su za izgradnju mišića, ligamenata i kože, ali ova namirnica aktivira svih pet procesa starenja, jer je bogata zasićenim mastima i vrlo je kalorična.
Neka se na vašem jelovniku češće nađe riba, koja je dobar izvor proteina. Ostali poželjni izvori proteina su jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Jedete li meso, birajte nemasnu piletinu, puretinu ili janjetinu. Izbjegavajte kobasice, šunku, hamburgere, kao i prženo i pohano meso.
Masti su bitne za održavanje strukture stanica, pomažu tijelu apsorbirati vitamine topive u masti, utječu na zdrav izgled kože, hrane mozak, podižu raspoloženje i daju energiju.
Svaka stanica u našem tijelu ima zaštitni sloj masti i bjelančevina. Ako se taj vanjski sloj sastoji od dobrih masti, to može pomoći stanicama da apsorbiraju hranjive tvari i vodu. Međutim, ako je riječ o sloju koji nije fluidan zbog ishrane s velikom količinom loših masti, taj proces je oslabljen. Smatra se da je to okidač za mnoge simptome starenja, uključujući pad kvalitete kože, upale i alergije.
Među mastima najgore su trans-masti, koje se mogu pronaći u tvornički prerađenoj hrani, kao što su kolači, fast food, sladoled te ulja za duboko prženje. Trans-masti su također povezane s depresijom, bolestima srca, povišenom razinom lošeg kolesterola, a nose i povećani rizik od degenerativnih bolesti.
Konzumirajte masti od neprerađenih proizvoda, plavu ribu, avokado, kozje i ovčje proizvode, soju i orahe. Ne zaboravite da je kokosovo ulje, iako vrlo kalorično, zdravo te čak pomaže kod mršavljenja.
Kako usporiti starenje?
Napiši komentar