Kakvo nas vrijeme čeka u nadolazećim danima?

617

Iza nas je mjesec lipanj koji je proglašen najtoplijim mjesecom ikad zabilježen otkako se mjeri temperatura zraka, te su stručnjaci najavili da nas očekuju prošireni trodnevni toplinski valovi u prosjeku topliji za četiri stupnja u odnosu na prošlo stoljeće. Stručnjaci su naglasili da su prosječne temperature u ovo doba prošle godine bile oko 27 stupnjeva, dok je ovog lipnja izmjereno više od 30 stupnjeva.

Idućih dana većinom će biti sunčano, ali ne i posve stabilno. Još danas bi moglo biti kiše ili kakvog pljuska, a u petak i subotu rjeđe, uglavnom lokalno u poslijepodnevnim satima. Od petka će i temperatura ponovno biti viša od 30 stupnjeva.

VEZANE VIJESTI
Stiže nam prvi snijeg!

U petak i subotu ponovno će biti sunčanije uz sve manje izgleda za lokalne pljuskove. Nedjelja bi mogla donijeti nestabilnije i promjenljivije vrijeme uz povećanu vjerojatnost za kišu i grmljavinu.

U ponedjeljak nas ponovno očekuje ugodno vrijeme bez prevelikih temperaturnih razlika. Temperatura bi se trebala kretati od 17 do 27 Celzijevih stupnjeva, nakon čega nas ponovno čekaju promijene.

U utorak, 09. srpnja pripremite topliju odjeću i kišobrane jer nas cijeli dan očekuju kiše i pljuskovi. Temperature će se kretati od 15 do 21 Celzijevog stupnja.

VEZANE VIJESTI
Jutros smo se probudili u minusu, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana

Naime, istraživanja su pokazala da s globalnim zatopljenjem raste vjerojatnost učestalosti ekstremnih događaja, njihov intenzitet i trajanje. Samim time u budućnosti su vjerojatniji intenzivniji toplinski valovi.

Stručnjaci ističu da bi ovakvi ‘temperaturni ekstremi’ mogli postati uobičajeni do sredine idućeg stoljeća. Tako je prosječna globalna temperatura u lipnju bila za jedan Celzijev stupanj viša od klimatološkog prosjeka. Još je ekstremniji bio lipanj u Europi jer je prosječna temperatura bila čak dva Celzijeva stupnja viša nego što je uobičajeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here