KATIĆ Do kraja godine još dvije županije bit će očišćene od mina

Najviše minski sumnjivog prostora ostalo je u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji

103
Foto: screenshot Youtube

Požeško-slavonska županija više se ne nalazi na popisu minsko zagađenih županija, a ove godine planiraju se tom popisu pridružiti još dvije županije, Šibensko-kninska i Osječko-baranjska, izjavio je u petak u Hrvatskom saboru državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

Poslovi uklanjanja cjelokupnog minsko sumnjivog područja u Požeško-slavonskoj županiji završeni su lani, a ove godine planiraju se ti poslovi završiti u Šibensko-kninskoj i Osječko-baranjskoj županiji, kazao je Katić tijekom rasprave o zakonu o protuminskom djelovanju i izvješću za 2022.

Na kraju prošle godine površina minski sumnjivog područja bila je 149,7 četvornih kilometara unutar 28 jedinica lokalne samouprave u šest županija, a razminirano je 55 četvornih kilometara. Najviše minski sumnjivog prostora ostalo je u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, naveo je.

Govoreći o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju, Katić je rekao da je cilj unaprijediti i ubrzati uklanjanje opasnosti od mina bez nepotrebnih administrativnih barijera i neracionalnog trošenja proračunskih sredstava. Cilj je potpuno uklanjanje opasnosti od mina do 1. ožujka 2026.

Izmjenama zakona će oznake minske opasnosti postavljati i kontrolirati ne samo pirotehničari već i službenici MUP-a, što će omogućiti češće obilaženje i označavanje. Dosad je ta obveza bila jednom godišnje, a ubuduće će se to moći raditi češće.

Što će biti s pirotehničarima kada završi razminiranje Hrvatske, zanimalo je dio zastupnika na što je Katić poručio da se radi na izlaznoj strategiji i pomoći tvrtkama da ugovore razminiranje drugih zemalja.

Hrvatska ima znanje i iskustvo u razminiranju pa to treba iskoristiti za pomoć u razminiranju drugih zemalja, naglasio je spomenuvši donatorsku konferenciju vezanu za razminiranje Ukrajine koja će se u listopadu održati u našoj zemlji.

Željko Sačić (Suverenisti) smatra da štetu nastalu od mina Hrvatska mora naplatiti od Srbije, a Katarina Peović (RF) da se veliki dio zakona, pa i ovaj, donosi kako bi se nekome pogodovalo.

Spomenuvši zakon o strancima, Peović je upozorila da je omogućio upravo Katićevu sinu da otvori firmu za uvoz stranih radnika iz Nepala i Filipina i “robovlasnički ih izrabljuje”, pozvavši da se napravi procjena učinka propisa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime