Na redovnoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj načelnik Policijske uprave Luka Pešut izvijestio je kako su policijski službenici ove policijske uprave dovršili kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koje je 20. rujna 1991. godine počinjeno u Glini.

„Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je tada 43-godišnjak kao obavještajni oficir pri Štabu Teritorijalne obrane Glina, tijekom trajanja oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, bio ovlašten postupati prema zarobljenim pripadnicima hrvatske vojske i policije, kao i zapovijedati Vojnoj policiji. Koristeći te ovlasti i pod izlikom da ih vodi u zatvor u Knin, izveo je iz Kazneno-popravnog doma Glina četvoricu zarobljenih pripadnika hrvatske vojske, tada 37-godišnjeg Borislava Litrića, 46-godišnjeg Janka Kaurića, 57-godišnjeg Antu Žužića i 62-godišnjeg Milana Litrića. Prema unaprijed stvorenom planu, radi osvete zbog pogibije tri pripadnika TO Glina, umjesto u Knin odveo ih na brdo Pogledić u Glini. Kršeći pravila međunarodnog prava, zapovjedio je dvojici pripadnika Vojne policije TO Glina, tada starih 33 i 37 godina te drugim za sada nepoznatim pripadnicima da usmrte dovedene ratne zarobljenike, što su učinili hicima iz vatrenog oružja, također kršeći pravila međunarodnog prava“, kazao je Pešut.

Voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec ustvrdio je kako je riječ o vrlo složenom kriminalističkom istraživanju.

„Ova policijska uprava se intenzivno bavi rješavanjem ratnih zločina koji su naš nacionalni, regionalni i strateški prioritet. Rezultat toga je i ovo dovršeno kriminalističko istraživanje. Radi se o složenom istraživanju  koje iziskuje dodatan rad uzrokovano dodatnim poteškoćama, dokumentacijom koja je uništena, nedostupnim svjedocima… To inicira da se tako dugo i dugotrajno radi po tom predmetu da bi se prikupili adekvatni dokazi i u konačnici da možemo prijaviti ljude koji su počinili taj zločin“, rekao je Pasanec.

Dodajmo kako su tijela ubijenih ratnih zarobljenika ekshumirana 1996. godine iz masovne grobnice na brdu Pogledić. Trojica osumnjičenih, danas 70, 64 i 60-godišnjak nedostupni su tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske,a  policija je protiv njih podnijela odgovarajuću kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here