Klizište u Hrvatskoj Kostajnici uništilo desetak kuća, premijer obećao pomoć

907

Vodostaj Une, koji je narastao iznad 450 centimetara, Hrvatskoj je Kostajnici 13. ožujka donio izvanredno stanje i sjednicu kriznog Stožera Civilne zaštite na koju je stigao i premijer Andrej Plenković.

Upravo za vrijeme sjednice, na kojoj se razmatrala situacija s nabujalom Unom koja je preplavila dio grada, kao i odronom stijene koja je ugrozila dio kuća, u Starom je putu u novom klizištu oštećeno desetak kuća, od kojih neke potpuno, ali srećom nitko nije ozlijeđen.

Nakon dojave o klizištu, sudionici sjednice kriznog Stožera, među kojima su, osim premijera Plenkovića, bili i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sisačko- moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, izašli su na mjesto nesreće. Kako je izgledao odron koji je uništio i oštetio desetak kuća, cestu te dva vozila HEP-a premijeru i pratnji je u dahu ispričala jedna mještanka.

VEZANE VIJESTI
Plenković: Od ponedjeljka se na dva tjedna obustavlja nastava u školama i fakultetima

„Pa puca, puca, ide zemlja… hajde, nek’ ide zemlja, ne ide kuća, kad ono počinje ići i kuća i ostade onako u zraku. Ovo što je na meni to imam, nema ništa drugo. Još sam ja nizbrdo otrčala do štale, i ona je srušena, i izvukla krave. Eno ih na njivi, nemam kud s njima. Auto smo izvukli, traktori su ostali zatrpani. Nemam dokumenata, niti lijekova“, ispričala je žena koju su zatekli kod klizišta.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je kako će hrvatska Vlada, u suradnji s Gradom i Županijom, učiniti sve da se ljudima koji su ostali bez svojih domova pomogne.

„Nekoliko kuća je poplavljeno uz obalu Une, međutim kao što vidite iza mene, na ovom području u Hrvatskoj Kostajnici koje se zove Stari put dogodilo se veliko klizište i jedan dio ovoga brda iza nas se praktički spustio te odnio nekoliko kuća. Srećom, prema prvim informacijama koje ovdje imamo od Hrvatske gorske službe za spašavanje i Hitne medicinske pomoći, kao i ljudi, gradonačelnika Bišćana i susjeda, čini se da u ovom trenutku nema ljudskih žrtava niti nekih ozbiljnijih ozljeda. Čini se da su glavni uzroci ovoga velike količine snijega koje su u proteklim danima pale ovdje u Hrvatskoj Kostajnici. Brzim otapanjem tog snijega došlo je očito do poremećaja ovako velikog klizišta. Hrvatska Vlada će, u suradnji s Gradom i sa Županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se ti ljudima, koji su danas ostali bez svojih domova, osigura smještaj, a pomoći ćemo i u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti“, kazao je Plenković koji je scene u Hrvatskoj Kostajnici usporedio s onima u filmovima.

VEZANE VIJESTI
HRVATSKA KOSTAJNICA Pijani vozili bicikl

„Moram priznati da ovako nešto većina nas još nikad nije vidjela da je, kao u filmu, praktički u svega nekoliko minuta, nestalo nekoliko kuća, ceste, dva auta HEP-a koji su došli popraviti vodove. Mislim da je ovo vrlo neobična situacija. Oni koji žive u ovakvim područjima moraju biti oprezni, ali čini mi se da priroda tu djeluje tako brzo da je vrlo teško prevenirati. Sreća je da su susjedi svi jedni druge očito brzo upozoravali kad je došlo do prvih pukotina na cesti i da se većina njih na vrijeme izvukla iz kuća. Mislim da je to sreća u nesreći“, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI
Unutarstranački izbori u HDZ-u: Unutar članstva SMS-om puštena "fake news"

No opasnost još postoji jer, kako je rečeno, klizište na brdu iznad Hrvatske Kostajnice još uvijek je aktivno te postoji mogućnost novih odrona. Što se pak tiče vodostaja, oni su kako je izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuli izvanredno stanje obrane od poplava, očekuje se stagnacija, a potom i tendencija blagog opadanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here