KNJIGUŠKA Igraonica, čitaonica i prostor za igru za mlade Petrinjce

Knjiguška je smještena u Turkulinovoj ulici 9

139

Donacijski kontejner Knjiguška – igraonicu, čitaonicu, prostor za igru i terapiju za djecu i mlade s više od tisuću naslova Udruzi “Iks” donirala je Ruska Federacija. Time su mladi Petrinjci dobili na korištenje nov zanimljiv sadržaj.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina istaknuo je da je ova donacija simbolički vrlo važna:

“Ona se odvija kao nastavak humanitarne akcije u sklopu Noći knjige, ove se godine ona nametnula sama po sebi. Više od 1.000 naslova hrvatskih nakladnika i uz dobru volju Ruske federacije imamo prostor u kojemu će djeca moći, u ovom teškom trenutku za njih, odrastati uz malo radosti. Smisao je, da preko kulture, nađu kvalitetu života, a ovdje će im biti potrebna nada.”

Izvršna direktorica Udruge Iks Tamara Jovičić rekla je nešto više o glavnoj donaciji:

“Knjiguška, igraonica-čitaonica, je kontejner u središtu naše opustošene Petrinje u kojemu ćemo započeti aktivnosti za djecu i mlade te naravno nadovezati još puno toga. Vjerujem da će se tu puno ideja izroditi koje će se “zalijepiti” na Knjigušku.”

Izaslanica sisačko-moslavačkog župana Ivanka Roksandić istaknula je da je riječ o jednom važnom i značajnom trenutku:

“Trenutku ponovne uspostave mjesta sreće. Nije to samo običan kontejner! To je kontejner koji će postati mjesto sreće, susreta i zadovoljstva prije svega naših mladih. Ideja se rodila kada nas je zadesio katastrofalan potres. Ponovno se dižemo kao Feniks iz pepela. Ovi ljudi polažu nadu u sve nas.”

Izaslanik Vlade Tomislav Mihotić istaknuo je da je riječ o sadržaju koji oplemenjuje život na ovim prostorima:

“Ovo je najveći dar mladima i djeci koja će, nadam se, ovo i korisiti. Koja će uz hrvatsku književnost odrastati i na ruskoj književnosti.”

Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima rekao je da je ovaj dan velika radost za Petrinjke i Petrinjce:

“Neću vas posebno podsjećati što se sve događalo u protekle dvije godine. Sada nas je pogodilo nešto dobro, pogodila nas je kontejnerska knjižnica. Ovo otvaranje koincidira sa 200-om obljetnicom rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ali i Tina Ujevića.”

Veleposlanik Ruske Federacije Andrej Nesterenko je naglasio spremnost Rusije da pomogne području stradalom od potresa:

“Smatramo bitnim pružiti pomoć u takvim situacijama. Ali ne smijemo zaboraviti djecu kojima je najteže u takvim situacijama. Zato danas otvaramo dječju knjižnicu/kontejner koji je dekoriran šarolikim slikama u ruskom stilu.”

Kontejner s knjigama, koji je smješten u dvorištu u Turkulinovoj ulici 9, koristit će ponajprije najmlađi stanovnici kontejnerskog naselja, ali i svi drugi.

U prigodnom programu nastupio je glumac, scenarist i redatelj Goran Matović i ruski dječji  zbor Kaljinka, a izvedena je i lutkarska predstava za djecu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here