Kopilot namjerno srušio zrakoplov Germanwingsa

183

Kopilot Germanwingsa Andreas Lubitz namjerno je srušio Airbus 320 te kompanije u francuskim Alpama, rekao je u četvrtak francuski državni tužitelj Brice Robin u Marseilleu.

Po dosadašnjim podacima iz istrage najlogičniji je zaključak da je kopilot namjerno odbio otvoriti vrata kokpita kapetanu zrakoplova koji je očajnički pokušavao ući u kabinu, rekao je Robin.

Kad je ostao sam Lubitz je pokrenuo proces poniranja zrakoplova. “Takav potez na takvoj visini može samo biti namjeran”.

Istražitelji su stoga zaključili da je kopilot očito namjerno srušio letjelicu. Robin je rekao da ne postoje naznake da je kopilot bio terorist, ali njegovi motivi zasad nisu poznati.

Na upit smatra li to samoubojstvom, Robin je odgovorio: “Ljudi koji žele počiniti suicid to obično naprave sami.. Ne bih to nazvao samoubojstvom”.

Lubitz je bio pri svijesti prije udara u tlo. “Disanje mu je bilo normalno. Nije rekao ni riječ”, rekao je Robin.

Dodao je da putnici vjerojatno nisu bili svjesni što će se dogoditi do samog pada. “Čuli bismo plač i zapomaganje. Toga nije bilo”, rekao je.

Njemački državni odvjetnik potvrdio je prije toga da je samo jedan od dvojice pilota Germanwingsa bio u kokpitu zrakoplova u trenutku njegova rušenja u francuskim Alpama u utorak.

“Jedan je bio u kokpitu, drugi nije”, rekao je Christoph Kumpa iz ureda državnog odvjetništva u Duesseldorfu u izjavi za Reuters. Tu je informaciju dobio od istražitelja u Francuskoj. Kumpa tada nije znao je li u kabini bio kapetan zrakoplova ili kopilot.

U nesreći zrakoplova koji je letio na relaciji Barcelona-Duesseldorf poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

Svađa pilota

Uprava Germanwingsa, Lufthansine filijale, najavila je tiskovnu konferenciju u 14.30 sati u zračnoj luci Koeln/Bonn usred medijskih izvještaja da je došlo do sukoba među pilotima u trenutku kad je zrakoplov počeo ponirati.

Šef uprave Germanwingsa Thomas Winklemann izjavio je ranije da je kapetan zrakoplova zaposlen u kompaniji 10 godina i imao je 6000 sati leta Airbusom. Kopilot je za Germanwings radio od 2013. i imao je 630 sati leta.

Nakon uobičajenog početka leta, jedan od dva pilota Airbusa A320, koji se srušio u utorak sa 150 osoba, napustio je pilotsku kabinu i nije mogao natrag, objavio je rano u četvrtak izvor blizak istrazi koji ima saznanja o snimci iz crne kutije. Snimak ukazuje na to da se pilot očajnički pokušavao vratiti.

“Na početku leta čuje se kako posada normalno govori, potom se čuje buka jednog od sjedala koji se povlači, vrata koja se otvaraju i zatvaraju, zvuk koji ukazuje na kucanje na vrata. Prvo je kucao lagano, nije bilo odgovora, zatim jače, i dalje nije bilo odgovora”, izjavio je izvor blizak istrazi, potvrđujući informaciju The New York Timesa.

Dvojica pilota razgovarala su na njemačkom. Na kraju leta, čuje se alarm koji upozorava na blizinu tla, objavio je taj isti izvor koji u tom trenutku nije bio u stanju reći je li iz pilotske kabine izašao pilot ili kopilot.

Vrata gotovo nemoguće otvoriti

Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. vrata kokpita sigurnosno su pojačana u svim zrakoplovima. Vrata su blindirana i nemoguće ih je probiti mecima izvana. Može ih otvoriti posada posebnom lozinkom, a svaka kompanija s tim u svezi ima svoja pravila.

Pored toga, ispred je postavljena kamera koja bilježi svaki pokušaj ulaska u pilotsku kabinu.

U slučaju prijeteće situacije, piloti mogu zaključati vrata čak i ako se izvana upotrijebi pravilna lozinka. U slučaju hitnosti postoji tehnička opcija otvaranja vrata u tom slučaju, ali opcija ne radi ako pilot iznutra blokira vrata.

Minuta šutnje

U četvrtak ujutro nastavljena je akcija izvlačenja tijela i potrage za drugom crnom kutijom iz zrakoplova, objavila je francuska policija. Vremenski uvjeti na mjestu nesreće povoljni su, javio je novinar AFP-a.

Ožalošćeni članovi obitelji stradalih počeli su stizati u Marseille. Rođaci i prijatelji neće moći do samog mjesta nesreće nego samo do obližnjeg mjestašca Le Verneta. “Preopasno je da se ide na mjesto pada”, rekao je jedan mjesni dužnosnik.

U njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni Vestfaliji iz koje je bila većina njemačkih žrtava nesreće održana je minuta šutnje u 10.53 sati, u vrijeme kad je iz zrakoplova emitiran posljednji radijski signal. Državne agencije, škole, privatne tvrtke sudjelovale su u odavanju počasti. U nekim gradovima i promet je u to doba zaustavljen. Premijerka te savezne zemlje Hannelore Kraft koja je u srijedu posjetila mjesto nesreće u Francuskoj prisjetila se žrtava sa svojim kolegama u uredu.

Posebno je tužno bilo u srednjoj školi Josepha Koeniga u gradu Halternu am Seeu zbog pogibije 16 učenika i dvoje nastavnika koji su se vraćali sa školske razmjene u Španjolskoj. “Naša škola više nikada neće biti ista”, rekao je ravnatelj Ulrich Wessel.

Germanwings još nije objavio listu putnika, ali po drugim izvorima saznaje se da je među 150 žrtava bilo 72 Nijemaca i 50 Španjolaca. U zrakoplovu su poginuli i državljani SAD-a, Britanije, Kazahstana, Argentine, Australije, Kolumbije, Venezuele, Irana, Meksika, Japana, Nizozemske, Danske, Belgije i Izraela.

(Hina)

Foto: FAH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here