Kreće s izgradnjom „Posjetiteljski centar Sošice“

3403

Pred punom kongresnom dvoranom Kuće Europe danas je održana početna konferencija projekta „Posjetiteljski centar Sošice“, investicije vrijedne gotovo 27,5 milijuna kuna, čiji je cilj unaprijediti sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje, sa svrhom održivog korištenja prirodne baštine.

Da bi se taj cilj i ostvario, u površinom najvećem naselju na Žumberku – Sošicama, izgradit će se nova upravna zgrada, zgrada sa smještajnim jedinicama, multimedijalna zgrada, gospodarska zgrada u kojoj će svoju stanicu imati i Hrvatska gorska služba spašavanja, zgrada s velikim brojem sanitetskih čvorova, restoran, kafić i suvenirnica. U svim zgradama, koje će interpretirati tradicionalnu žumberačku arhitekturu na moderan način, bit će ugrađeni najmoderniji sustavi energetske učinkovitosti.

Od dodatnih sadržaja koji će povezivati nove zgrade Centra izgradit će se i dječje i sportsko igralište, mali amfiteatar na otvorenom te parkiralište.

Ukupni troškovi provedbe iznose 27.423.416,78 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ iznose 23.309.904,26 kn (85 posto ukupnog iznosa). Preostalih 15 posto investicije će pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (10 posto) te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (5 posto).

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Krajtmajer rekao je na konferenciji da godišnje hrvatske nacionalne parkove i parkove prirode posjeti više od 4 milijuna domaćih i stranih gostiju te da će ovakav projekt zasigurno pridonijeti porastu tih turističkih pokazatelja. S time se složio i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dragutin Stopić koji je rekao da Županija maksimalno podupire ovaj projekt zbog kojeg se krenulo i u proširenje i obnovu glavne prometnice od autoceste do Sošica.

Projekt su predstavili partneri na projektu – ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ Kristijan Brkić, načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak te predsjednica udruge „Žumberačke vile Sošice“ Zorica Garapić-Ličko.

Zdenko Šiljak ovaj je projekt nazvao „okidačem razvoja žumberačkog kraja“, budući da je riječ o najvećoj pojedinačnoj investiciji u povijesti tog kraja, dok je ravnatelj Brkić izjavio da se njime, između ostalog, nastoji spriječiti daljnja depopulacija i deagrarizacija ovog područja.

„Projekt završava 1. veljače 2020. godine – tada ćemo završnu konferenciju projekta moći održati o prostorima novog Posjetiteljskog centra u Sošicama“, pozvao je Brkić.

Konferenciju je upotpunio kratki nastup KUD-a „Marko Vukasović“ sa Žumberka.

Foto: Zagrebačka županija

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here