Križanec: Naši stručnjaci utvrdili grešku na svih 10 helikoptera

240
Foto: MORH / F. Klen

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec izjavio je da su uočene greške otklonjene na četiri transportna helikoptera Mi-171Sh te kako će peti helikopter na otoku Krku popraviti danas. Greške su uočili naši stručnjaci na svih deset helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji.

“Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti popravljen u petak. Još pet helikoptera je na redovitom remontu. Ostali dio flote transportnih helikoptera je spreman za sve misije i obuke. Dosad smo odradili 1100 sati naleta, da smo imali bilo kakve indikacije da postoji opasnost, helikoptere bi prizemljili i ranije. Takvi pregledi obavljaju se na svakih 300 sati leta, a mi smo sad tek na 200 sati. Da nam nisu javili, mi bismo sami uočili te greške”, poručio je Križanec na izvanrednoj konferenciji za medije u Ministarstvu obrane.

Dodao je kako je ruski izvođač, kompanija Russian Helicopters, priznao svoju grešku još preksinoć te da će svi radovi i sav materijal biti naplaćen njima. Križanec je naredio prizemljenje 10 helikoptera, a na konferenciji je umirio kako tema nije dramatična.

“Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Ostatak flote transportnih helikoptera s kojima raspolažemo omogućava nam provedbu svih zadaća”, istaknuo je Križanec.

Dodao je kako se radi o krivom postavljanju jednog dijela uljnog sustava motora za koji tijekom korištenja helikoptera nisu imali nikakve indikacije.

Dodao je kako žele sve reklamacije riješiti u jamstvenom roku, kako troškove ne bi snosilo Ministarstvo obrane.

Izvor: Hina/ Portal Radio Banovine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here