KUTINA Županija uređuje Dom za starije osobe

Županija će osigurati dostavu toplih obroka i na području Moslavine

176
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je i uređuje prvi Dom za starije osobe u Kutini na koji su stanovnici Moslavine čekali više od deset godina. Rezultat je to projekta kojeg je župan Ivan Celjak pokrenuo već u prvoj godini svog mandata, a radovi unutar zgrade rade se sredstvima Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata koje Županija provodi na području grada Kutine. Radove, koji su u završnoj fazi, danas je obišao župan Celjak zajedno s gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem. Dom će se nalaziti u prostoru Doma zdravlja SMŽ u Kutini i uskoro će primiti 50 korisnika.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Župan je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji je od iznimne važnosti za stanovnike cijele Moslavine.

Završetak radova očekujemo kroz mjesec dana, a od idućeg tjedna krećemo s opremanjem prostora. Na prvom katu zgrade bit će smješteni korisnici u dvokrevetnim sobama s kupaonicama, a imamo i nekoliko jednokrevetnih soba. Ovo je prioritetni projekt kojeg financiramo iz županijskog proračuna. Trošak ovog projekta je 14 posto proračuna Sisačko-moslavačke županije čime pokazujemo da su nam važni stanovnici Kutine. Opremanje prostora financiramo zajedno s Gradom Kutinom“, rekao je župan Celjak.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Zgrada u kojoj se nalazi Dom zdravlja, a u uskoro i Dom za starije osobe Sisak, ispostava Kutina, bit će i energetski obnovljena, a župan Celjak najavio je i uređenje okoliša s postavljenim klupama i sjenicama kako bi budući korisnici imali uređen i vanjski prostor za sjedenje i odmor.

Gradonačelnik Kutine zahvalio je Sisačko-moslavačkoj županiji koja, kako je rekao gradonačelnik Babić, pored izazova s obnovom nakon potresa pokazuje razumijevanje za stanovnike Moslavine.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Ovo je koristan projekt i veliki benefit za naše sugrađane starije životne dobi. Na 1250 kvadrata prostora nalazit će se 24 sobe za oko 50 korisnika i popratni sadržaji kao što je kuhinja, blagovaonica i ambulanta. Na ovoj lokaciji još ima prostora što se tiče zemljišta i same zgrade tako da u budućnosti postoji mogućnost proširenja“, naglasio je Babić.

Županija će osigurati dostavu toplih obroka i na području Moslavine

Ravnateljica Doma za starije osobe Sisak Ružica Čakširan istaknula je kako je ovo vrijedan projekt obzirom na broj zainteresiranih korisnika koji su već počeli predavati molbe za smještaj u kutinskoj ispostavi Doma.

Broj od 50 korisnika će dijelom zadovoljiti potrebe korisnika i uvijek se veselim kada idemo u proširenje kapaciteta, jer znam kakve su potrebe obzirom na starost stanovnika. Osim smještaja i svih usluga, ovdje ćemo imati i dostavu obroka za područje grada“, rekla je Čakširan.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima, jedan je od prioriteta Sisačko-moslavačke županije što potvrđuju brojni projekti obnove i proširenje kapaciteta postojećih domova za starije osobe. Nedavno je u potpunosti završena obnova Doma za starije osobe Sisak čija je zgrada bila oštećena u potresu. Osim obnove i uređenja postojećih domova, u idućem razdoblju značajno će se povećati i kapaciteti domova za starije osobe.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Proširenje kapaciteta i u Sisku i Petrinji

Županija je kupila objekt na području Sisak-Capraga za koji je trenutno u izradi projektna dokumentacija nakon čega počinju radovi uređenja čime će se dodatno proširiti kapacitet Doma za starije osobe Sisak za novih oko 70 korisnika.

Petrinjski Dom za starije osobe također je oštećen u potresu. Do sada je izvršena konstrukcijska obnova, a ovih dana počinju radovi nekonstrukcijske obnove.  Pri završetku su i radovi na cjelovitoj obnovi Doma za starije osobe Glina. Sisačko-moslavačka županija pokrenula je i postupke gradnje 3 stambena naselja u Petrinji, Glini i Sisku u kojima će biti smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon obnove njihovih kuća, u naseljima će biti smješteni korisnici domova za starije osobe. Projekti koji se realiziraju na potresom pogođenom području Siska, Petrinje i Gline financiraju se sredstvima iz državnog proračuna i Fonda solidarnosti EU.

 

Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime