Svjetski dan pizze obilježava se 9. veljače.
Iako je nastala u 19. stoljeću, još u antičkoj Grčkoj su Grci miješali su vodu i brašno. Pizzu kakvu danas poznajemo počeli su spremati Napolitanci.
Isprva je pizza bila hrana za siromašniji puk koji su oni boljeg imovinskog statusa gledali s gnušanjem.
To se promijenilo 1889. godine kada je kraljica Margherita Savojska posjetila Napulj i vidjela ljudi jedu nešto njoj nepoznato. Zasićena hranom za visoki stalež i radoznala, željela je probati "običnu" hranu. Dvorski kuhar odlučio je pizzu prilagoditi kraljevskim nepcima. Na tijesto je stavio rajčicu, mozzarellu i svježi bosiljak, a ostalo je povijest. Pizza se kraljici jako svidjela i dobila je naziv Margherita.
Pizza je postala popularna širom zemlje, a nakon II. Svjetskog rata i širom Europe pa i dalje.
Danas je pizza simbol Italije, a one dvije originalne, Margherita i Marinara, zaštićene su u Europskoj uniji kao izvorne talijanske pizze.
Varijacija na temu i bezbroj kombinacija, stavlja ju među najpopularnija jela današnjice: velike, male, debele, tanke, s puno ili malo nadjeva, s ananasom, grahom, kukuruzom, tunom, lignjama i majonezom.
Bilo kako bilo, sretan Vam Međunarodni dan pizze i... U slast!