Isprobajte ovaj jednostavan i osvježavajući voćni kolač gotov za ‘tren oka’.
Umjesto jagoda možete koristiti i maline, višnje ili šumsko voće.
Sastojci:
- Biskvit:
- 5 žumanjaka
- 5 žlica vode
- 25 dag brašno (pola glatko-pola oštro)
- 25 dag šećera u prahu
- 1/2 pak praška za pecivo
- 5 bjelanjaka – snijeg
- Krema:
- 1 dl sirupa od naranče
- 4 dl vode
- 3 1/2 žlice na vrh pune gustina
- 5 dag šećera
- 4 dl slatkog vrhnja
- 1 pak želatine u prahu
Priprema:
1. Za biskvit bjelanjke izmiksati sa 5 dag šećera u čvrsti snijeg. U drugu posudu miksati žumanjke sa vodom dok ne postanu pjenušavi, dodati šećer i ponovo miksati da se ujednači, zatim lagano umješati brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Peći u namazanom i brašnom posipanom protvanu ( ili obloženim pek papirom) vel. 32×21cm (plavo-bijeli) na temp. 175°C sa uključenim ventilatorom.
2. Za kremu u vodi i sirupu skuhati gustin i šećer i ohladiti. Slatko vrhnje miksati da postane čvrsti šlag i dodati pripremljenu želatinu . U hladnu kremu od gustina dodati pola šlaga i jagode.
3. Hladni biskvit prerezati na pola. Donju koru malo poškropiti sa razrijeđenim sirupom od naranče, staviti kremu sa jagodama i poklopiti drugom polovicom biskvita.
Kolač ukrasiti ostatkom šlaga i jagodama.
U slast!