Ledena bujica u Americi zarobila aute, Australci muku muče s rastapanjem cesta

687

Polarna hladnoća i dalje drži područje istočnog dijela Sjeverne Amerike okovano u led, alarmantno stanje ne jenjava – u posljednjih nekoliko dana od posljedica hladnoće preminulo je 18 osoba, a živa se spušta do 50 stupnjeva ispod ništice. S druge pak strane svijeta jednako nesvakidašnji prizor na ulicama Moskve gdje Moskovljani i turisti šeću bez šubara na podnošljiva 2 stupnja Celzijusa, a Australci radi visokih temperatura muku muče s otapanjem cesta.

Proteklog je tjedna u Pennsylvaniji u jednom danu napadalo metar i pol snijega, mnogi su ostali zarobljeni u svojim kućama, Kanada se hladila na čak 36 stupnjeva ispod ništice. Još hladnije je u Minessoti gdje se temperatura spustila na -42,8 C, a rekordnih -50 C zabilježeno je u Sjevernoj Dakoti. Najnižu temepraturu u posljednjih 100 godina bilježi i New York u kojem je u novogodišnjoj noći izmjereno -12,7 C (hladnije je bilo 21.12.1917. kada je izmjereno -17,2 C). Djelomično su se zaledili i slapovi Niagare.

VEZANE VIJESTI
STRAHOTA Ostavili blizance stare 16 tjedana bez skrbi i hrane 4 dana dok su se oni opijali

U Massachusettesu se radi niskih temperatura i jakih vjetrova zaledila vodena bujica i zarobila automobile parkirane uz kuće.

Vlasti su upozorile građane da ne izlaze iz svojih domova, a meteorolog Dan Pydynowski poručio je kako je ovakvo stanje izuzetno opasno “Bilo koji nezaštićeni dio kože može se smrznuti u roku od samo par minuta!”

U posljednjih nekoliko dana od posljedica hladnoće umrlo je 18 ljudi, a brojka raste svakim novim nanosom snijega.

Na istoku SAD-a hladnoća i mećave prisilile su vlasti da zatvore škole, zračne luke i željezničke veze.

Američki predsjednik Donald Trump situaciju je s vikendice na Floridi (gdje je inače 17 C) komentirao na Twitteru na sebi svojstven način rekavši kako bi ‘Amerikancima sada dobro došlo malo tog globalnog zatopljenja’.

VEZANE VIJESTI
Golim fotkama prikupljala novac za pomoć Australiji, a oni joj ugasili profil

Jednako opsadno stanje, ali radi požara uzrokovanih (ironično) vrućinom odvija se na zapadnoj obali, pa je tako na Burbanku (20 km od Los Angelesa) došlo do najvećeg požara u povijesti.

Rusija nova Amerika?

S druge pak strane, inače zabundani Rusi Moskvom šetaju na podnošljiva 2 stupnja iznad ništice. U ovo doba godine Rusi su šetali sa šuburama i s injem na licu, a danas takav prizor vlada istočnim dijelom Sjeverne Amerike. U europskoj Rusiji snijega je posljednjih godina sve manje, a znanstvenici pretpostavljaju kako će do 2100. godine prosječna temperatura biti viša za čak 7 stupnjeva.

Preomjerne temperature uzrokovane klimatskim promjenama su samo 2010. godine u Rusiji odnijele 50.000 života, a Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će do 2030. godine klimatske promjene biti odgovorne za 240.000 smrtnih slučajeva godišnje.

VEZANE VIJESTI
Kiša na istoku Australije, u Canberri zrak i dalje opasan

Vrućina u Australiji topi ceste

Vrućine u Australiji već stvaraju probleme, požari se lako razbuktaju radi suhe trave i toplog vjetra, tope se ceste, a temperature prelaze 45 stupnjeva. Visoke temperature prekinule su i teniski meč na Australian Openu u Sydneyu gdje je izmjereno rekordanih 47,5 C!

Radi opasnosti od toplotnog udara liječnici savjetuju boravak u zatvorenom i rashlađenom prostoru, a vlasti su izdale i posebna upozorenja zbog velike opasnosti od požara kojima pogoduju vjetrovi koji pušu brzinom 90 km/h.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here