VIDEO Pomoć lokalne zajednice za ugodno življenje osoba treće dobi u Lekeniku

Uručena su Uvjerenja o položenom osposobljavanju za asistenta za osobe sa invaliditetom

468

U Letovaniću je održana početna konferencija projekta „Pomoć lokalne zajednice za ugodno življenje osoba treće dobi-faza II“, u organizaciji Općine Lekenik.

Naime, Općini Lekenik dodijeljena su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. u iznosu od 2.785.900,00 kuna.

Nazočne je pozdravio načelnik Općine Lekenik Ivica Perović:

“Treba reći da ima niz elemenata koji su bitni za ovaj projekt vezan za Općinu Lekenik, ali isto tako za njegove stanovnike. Prvi od elemenata je zapošljavanje vas 30 žena na samom projektu. Mislim da je to dobar početak da će se u općini Lekenik zaposliti 30 nezaposlenih žena. Drugi element je vezan uz starije osobe. Želim odati zahvalnost svima vama koje ste radile u prvoj fazi, ali i koje ćete raditi u drugoj fazi. Ono što ćete vi njima pružiti njima izuzetno puno znači.”

Bitna je i edukacija zaposlenica te sam uvjeren da ćete kasnije na tržištu rada biti konkurentnije, naglasio je Perović.

Voditeljica Projekta Marijana Komar rekla je više o projektu:

“Općini Lekenik je Projekt “Zaželi” jedan od projekata od iznimne važnosti. Svrha Projekta „Pomoć lokalne zajednice za ugodno življenje osoba treće dobi-faza II“ je učiniti život naših mještana starije životne dobi onakvim kakav bi on trebao biti kada im pomoć ne bi trebala. Usluga Pomoć u kući koju pružaju gerontodomaćice više nije samo usluga koja poboljšava kvalitetu života korisnika već je od ključne važnosti za život i zdravlje korisnika, zadovoljenje njihovih tjelesnih, osobnih, emocionalnih i duhovnih potreba. Navedenim projektoim zaposlit će se 30 žena s područja općine Lekenik koje spadaju u ranjive skupne društva poput teško zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, žene s invaliditetom, žene žrtve nasilja i ostale pripadnice ranjive skupine.

Zaposlenice će pružati potporu i podršku osobama starije životne dobi i to za 180 osoba u dobi od 65 i više godina i/ili nemoćnim osobama neovisno o dobi na način da će im pomagati u obavljanju osnovnih životnih potreba koje te osobe teže mogu samostalno obavljati, a odnosi se na pružanje pomoći u dostavi namirnica, lijekova, pripremi obroka, održavanju čistoće njihovih domova, te podršku kroz razgovore i uključivanje u društvo.”

Osim pružanja pomoći i podrške osobama starije životne dobi, one će se u sklopu projekta obrazovati i osposobiti za asistenta za osobe s invaliditetom, istaknula je Komar.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Sisak i Centar za socijalnu skrb Sisak, iz kojeg je prisutne pozdravila Mašenka Sekulić:

“Centar za socijalnu skrb Sisak je od 2017. obvezan partner u programu Zaželi. Vrlo smo kao Centar sretni zbog toga. Centar za socijalnu skrb Sisak je obvezan partner svima. Bili smo partneri za 23 udruge i organizacije. Trenutno u Fazi II imamo oko 15 partnera.”

Obuhvatili smo više od 1.000 ljudi do sada, naglasila je Sekulić te izrazila zadovoljstvo daljnjom suradnjom.

U sklopu konferencije budućim radnicama uručena su Uvjerenja o položenom osposobljavanju za asistenta za osobe sa invaliditetom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime