Locirali pomorce? Svi brodovi promijenili kurs i krenuli u istom smjeru!

711

UPDATE Sindikat pomoraca potvrdio kako imaju pouzdanu informaciju da je uočena splav i kako su brodovi upućeni prema njoj!

“Splav je uočena na satelitskim snimkama i onamo je upućena veća flota kako bi se pretražilo šire područje”, potvrdio je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca za Novu TV, a prenio Dnevnik.hr.

Na facebook stranici Bourbon Rhode Rescue pojavile su se neslužbene informacije kako je uhvaćen signal radi kojeg svi brodovi koji pretražuju Atlantik za nestalim pomorcima mijenjaju kurs u istome smjeru. Jasna promjena smjera više brodova mogla se uočiti  putem stranice koja prati kretanje brodova Marine Traffic.

Članovi spomenute grupe protumačili su ovo kao slučaj spašavanja i nadaju se kako su brodovi uočili splavove na kojima bi mogli biti nestali pomorci, među njima i kapetan potonulog broda Dino Miškić.

Podsjetimo, još traje potraga za šestoricom Ukrajinaca i našim kapetanom Dinom Miškićem nakon što je tegljač Bourbon Rhode na kojem su se nalazili naišao na uragan i potonuo u četvrtak 26. rujna. U nedjelju je pronađen splav sa trojicom pomoraca, nakon čega je na čak tri dana obustavljena potraga za nestalima. Frustrirana obitelj i prijatelji pomorca osnovali su fond za prikupljanje sredstava za nastavak privatne potrage, u koji je do sada uplaćeno 45 tisuća eura.

Iz šibenskog kriznog stožera javljaju kako se potraga za nestalima nastavlja uz pojačanje, naime, uz brodove te američke avione digli su se i francuski avioni.

Otvoreno pismo supruge

U otvorenom apelu Marijana Kedžo Miškić, supruga nestalog pomorca, poziva francuskog ministra da poduzme sve što je u njegovoj moći kako bi se nastavila potraga za još 7 nestalih. 

“Poštovani ministre, dozvolite da Vas podsjetim da je potraga za posadom Bourbon Rhode zaustavljena samo sedam dana od njezina početka; usprkos tomu što svi članovi posade nisu pronađeni i usprkos izjavama preživjelih mornara koji su posvjedočili da su sve 4 splavi uspješno lansirane, te da se posada ukrcavala na njih. Nakon tri dana očaja, stigla je nova nada. Potraga je nastavljena, a kao što znate, uočene su i signalne rakete – dokaz života naših voljenih koji danima plutaju po Atlantiku! Ovime Vas molim kao žena, supruga i majka djeteta koje danas, na svoj 12. rođendan želi samo da mu se otac vrati: nemojte ponovno odustati od njih.”

Istaknula je kako su prekidom potrage izgubljena “tri dragocjena dana” te da za nastavak potrage može ponuditi “simboličnu financijsku nadoknadu”.

“Moja obitelj, prijatelji i ja smo pokrenuli Go Get Funding kampanju za prikupljanje sredstava za potragu te je do sada prikupljeno gotovo 50 tisuća eura, a dobri ljudi nam se i dalje javljaju i šalju pomoć. Spremni smo svaki cent novca kojeg prikupimo uplatiti za troškove francuskih snaga uključenih u potragu, samo da sedam života ne ostane prepušteno na milost i nemilost oceanu”, stoji u pismu supruge nestalog pomorca.

Foto: Marine Traffic screenshot/ilustracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here