Lopovi opljačkali zbirku vrijednu više od milijarde eura

Drska pljačka njemačkog muzeja

286
Foto: ilustracija

Jedan od najvećih europskih povijesnih muzeja, ” Grünes Gewölbe” (Zeleni trezor) u Dresdenu opljačkan je u ponedjeljak, 25. studenog u jutarnjim satima, a lopovi su odnijeli zbirku vrijednu više od milijarde eura, izvijestila je policija.

Foto: ilustracija

Njemački mediji pišu da je ukradena povijesna kolekcija antičkog nakita.

U muzeju se čuva jedna od najvećih kolekcija nakita, a po informacijama policije lopovi su provalili u povijesni dio muzeja koji čine dva dijela.

U jednome se čuva blago od razdoblja Augusta II. do 1733. godine, a u drugome novom odjelu nalaze se posebni predmeti koje su muzeju darovali pojedinci.

VEZANE VIJESTI
Najbolji lijek za borbu protiv prehlade!
Foto: ilustracija

Za sada nije poznato što je točno ukradeno. Po pisanju “Bilda” u muzeju je došlo do nestanka električne energije te se pretpostavlja da je riječ o sabotaži.

Kradljivci su pobjegli automobilom te se za njima traga, rekao je novinarima glasnogovornik policije Thomas Geithner.

Dodao je kako se vjeruje da je požar koji je izbio tijekom noći na obližnjem Augustovom mostu povezan s nestankom električne energije.

Muzej čini deset bogato ukrašenih prostorija u kojima je izloženo oko 3.000 komada nakita i ostalih remek-djela izrađenih od zlata, srebra, dragog kamenja, bjelokosti i drugog vrijednog materijala.

VEZANE VIJESTI
Prasci na sudu

Zgrada je bila oštećena u Drugome svjetskom ratu, ali je obnovljena. Od ponovnog otvaranja u rujnu 2006. godine, jedno je od najposjećenijih mjesta u gradu Dresdenu.

Jedan od najvrednijih izložaka dresdenskoga muzeja, zeleni dijamant od 41 karata, trenutačno se nalazi u njujorškome Muzeju umjetnosti Metropolitan u sklopu izložbe “Making Marvels: Science and splendor at courts of Europe”.

Izvor: Hina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here