Mađarski premijer oživio raspravu o smrtnoj kazni, zabrinuo EU

35

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana pod pritiskom euroskeptične desnice objavila je u srijedu da želi pokrenuti pitanje mogućeg ponovnog uvođenja smrtne kazne sa svojim europskim partnerima, a Europska unija je podsjetila da je na njezinom cijelom području smrtna kazna zabranjena.

Mađarska je ukinula smrtnu kaznu kao jedan od uvjeta za ulazak u EU 2004. Orban je ponovno pokrenuo to pitanje nakon nedavnog ubojstva mladog trafikanta u južnom mađarskom gradu Kaposvaru koje je izazavalo gnjev u zemlji, piše Reuters.

VEZANE VIJESTI
EU Albaniji donira 100 milijuna eura pomoći, Hrvatska pridonijela 1 milijun

Čelnik kluba zastupnika Fidesza rekao je kako je stranka svjesna europskih propisa koji zabranjuju smrtnu kaznu ali da je rasprava ipak potrebna.

“Čak i u zemlji članici EU-a ako javnost te zemlje želi smrtnu kaznu…tada se rasprava može podići na razinu EU-a”, rekao je Antal Rogan javnom radiju.

Orban je u zadnje vrijeme zauzeo čvrstorukaški stav u nizu pitanja uključujući prijedloge za udar na ilegalne imigrante dok njegov Fidesz gubi popularnost u korist krajnje desne, euroskeptične protuimigrantske stranke Jobbik. On je rekao u utorak kako bi se pitanje ponovnog uvođenja smrtne kazne trebalo razmotriti u Mađarskoj.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Novitet u prometnoj sigurnosti, stižu "pametni" ležeći policajci

Odgovor Europske unije stigao je odmah u srijedu, navodi France Presse.

“Ukidanje smrtne kazne je jedan od preduvjeta za pridruženje Europskoj uniji”, istaknuo je glasnogovornik Europske komisije.

“Za Europsku uniju, smrtna kazna nikada nije predstavljala odgovor”, podsjetio je povjerenik Dimitris Avramopoulos u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Povjerenik nije izravno spomenuo mađarskog premijera, ali su eurozastupnici na vrijeme pozvali dužnosnike EU-a da reagiraju na Orbanove izjave.

“Jutros sam zatražio razgovor s premijerom Orbanom (…) izvijestit ću vas o ishodu mojih razgovora”, kazao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

VEZANE VIJESTI
Vjerovali ili ne - i mi smo članica EU-a s najbržim rastom BDP-a

Ukoliko Mađarska pomovo uvede smrtnu kaznu, okrenut će se procedura sankcija, uključujući i suspenziju prava glasovanja u Europskom vijeću.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here