Malonogometnim turnirom obilježeno 30 godina od ustrojavanja ZNG Petrinja

Prije 30 godina ustrojena je prva organizirana postrojba u Petrinji

137

Na Gradskom kupalištu u Petrinji obilježeno je 30 godina od ustrojavanja Zbora narodne garde Petrinja, prve organizirane postrojbe u ovom gradu.

Uz prigodnu svečanost, Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje i ove je godine organizirala tradicionalni Malonogometni turnir.

Malonogometni turnir otvorio je predsjednik Petrinjskog sportskog saveza Marko Badrić, koji je naglasio da Petrinjski sportski savez uvijek pozdravlja akcije naših branitelja, invalida Domovinskog rata: “Unazad 26 godina koliko djeluje Petrinjski sportski savez – ja sam tek drugi predsjednik, prije mene je bio naš legendarni zapovjednik Srećko Telar koji je utemeljio tu skrb i brigu o stradalnicima Domovinskog rata i naravno da smo nastavili tim tempom. Prije nekoliko mjeseci Zlatko me je nazvao i pitao hoćemo li? Rekao sam da ne dvojimo. Hoćemo i moramo! Zašto? Zato što smo doživjeli to što smo doživjeli. Pogotovo ovaj dan kojim se obilježava 30 godina od osnivanja Zbora narodne garde definitivno je nešto što mora ostati zabilježeno.“

Predsjednik Udruge veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Zlatko Iskrić istaknuo je da je ZNG svojom hrabrošću zaslužio ovakve manifestacije:

“Pogotovo što je ovo 30 godina od njihovog ustrojavanja. Pecki, najteži obrambeni položaj u ono vrijeme. Predsjednik Franjo Tuđman, koji je vrlo rijetko išao na liniju zbog svojih obveza, 25. kolovoza odao im je svaku počast, što je i građanima Petrinje i braniteljima u Peckom utkalo još dodatnu hrabrost. Sada bi mnogi voljeli da su bili u ZNG-u, ali ne može. Tko je bio u ZNG-u, to mu se mora priznati i skinuti kapu do poda.”

U ime petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes, sudionike obilježavanja 30. obljetnice ZNG-a Petrinja pozdravio je njezin zamjenik Ivan Prskalo: „Ovo je vrijeme koje obiluje mnogim uspomenama koje ne smijemo zaboraviti, jer ako bismo ih zaboravili, zaboravili bismo sebe, zaboravili bismo svoju opstojnost, zaboravili bismo svoju domovinu. Zbor narodne garde Petrinje bio je prva organizirana postrojba Petrinje i okolnih mjesta, prva organizirana postrojba Hrvatske vojske, prva organizirana obrana. Ne samo u Hrvatskoj, nego vjerujte, puno šire se gledalo s nadom i velikom zebnjom u Zbor narodne garde za opstojnost hrvatskog naroda. I taj Zbor narodne garde je ostvario stoljetni hrvatski san, a to je domovina Hrvatska.”

To ne bi bilo moguće da nije bilo vas, da nije bilo onih koji su dali život za to i da nije onih koji su dali svoje dijelove tijela i svoje zdravlje, žrtvujući i ne pitajući za cijenu, jer naša sloboda nema cijenu, dodao je Prskalo.

Izaslanik sisačko-moslavačkog župana Stjepan Markanović pozdravio je sve prisutne u ime župana Ivana Celjaka i iskoristio priliku kao voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje:

“Pozvati vas sve da surađujete s našim službenicama ovdje u Petrinji, one su u kontejnerima na Trgu narodnih učitelja i svim našim braniteljima učinit će sve što je sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja da se njihova prava ostvaruju.”

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Vladimir Bergman naglasio je da Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava ovakva događanja: “Ipak su to skupovi gdje se branitelji nađu, pogotovo s mladeži, gdje se mogu razmijeniti i informacije, a zadaća Ministarstva je da pomaže hrvatskim braniteljima, stradalnicima, da brine o dignitetu Domovinskog rata, posebice o obiteljima poginulih i nestalih, ali i umrlih hrvatskih branitelja te posebice da brine o bolesnima i onima koji jednostavno nemaju snage suočiti se s današnjicom, s današnjim životom. Ovdje se može isto doznati gdje su ti ljudi, gdje se nalaze, na koji im način pomoći.“

Na turniru je sudjelovalo pet ekipa, a osvojila ga je ekipa Gromova, koja je u finalu pobijedila ekipu ZNG Petrinja 3:0.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime