Marijana Petir dobila zlatnu medalju za doprinos promicanju hrvatskog vatrogastva

135
Na 66. izvještajnoj skupštini DVD-a Mustafina Klada koja je održana 16. veljače osim članica i članova društva, nazočila je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je ujedno i članica tog društva, izaslanik Vatrogasne zajednice Sisačko – moslavačke županije i predstavnik Vatrogasne zajednice Općine Velika Ludina Goran Bistrički, načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović, predstavnici prijateljskih društava, donatori te suradnici.
„DVD Mustafina Klada djeluje od 1953. god. te trenutno broji 72 članova od čega oko 20 djece i mladeži te se većina njih educira u vatrogasnoj zajednici Općine Križ“, kazao je predsjednik DVD-a Mustafina Klada Franjo Petir dodavši kako velike zasluge za doprinos popularizaciji vatrogastva pripadaju zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir koja je prošle godine u suradnji s njihovim DVD-om organizirala međunarodnu konferenciju o vatrogastvu u Mustafini Kladi, a na kojoj je prisustvovao hrvatski vatrogasni vrh kao i vatrogasci iz Belgije.
„Prošle godine imali smo jednu intervenciju što je rezultat podizanja svijesti građana o posljedicama opasnosti požara, ali je važno napomenuti da vatrogasci u današnje vrijeme sve više sudjeluju u intervencijama vezanim uz poplave i one opasnosti koje su uzrokovane klimatskim promjenama,“ dodao je Franjo Petir.
„Hrvatska trenutno broji oko 150 tisuća vatrogasaca od kojih je većina dobrovoljnih, pri čemu je važno naglasiti da volonterski znači raditi u potpunosti besplatno. Taj podatak začudio je vatrogasce iz Belgije koji su prisustvovali na našoj međunarodnoj konferenciji jer raditi volonterski u inozemstvu podrazumijeva određenu financijsku naknadu. Našim vatrogascima treba odati priznanje jer svoje slobodno vrijeme ulažu u pomoć drugima pri čemu se izravno izlažu opasnosti spašavajući ljude i imovinu,“ istaknula je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.
„Vatrogastvo je i stil života u malim mjestima jer okuplja ljude s ciljem promicanja šireg društvenog interesa. Kao dobrotvorna djelatnost, vatrogastvo je dobar primjer mladim ljudima kakvi trebaju biti jedni prema drugima, uči ih humanosti i potiče na humanitarni rad,“ dodala je zastupnica Petir.
„Proračunska sredstva namijenjena za obnovu krova i fasade DVD-a Mustafina Klada koje je Općina osigurala u proračunu za 2019. godinu iznose 175 tisuća kuna,“ istaknuo je načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović,  pohvalivši rad DVD-a Mustafina Klada a posebno njihov angažman oko mladih ljudi.
Dodijeljena su priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima pa su tako priznanja za 20 godina sudjelovanja u radu društva dobili Dalibor Margetić, Martina Lovrić Petir i Tomislav Ivanović, spomenicu vatrogasni veteran Ivan Petir i zlatnu medalju Marijana Petir.
Foto: Facebook Marijana Petir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here