Marijana Petir o otimanju poljoprivrednog zemljišta u Europskoj uniji

345

Ovog je tjedna na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta predstavljena Studija o razmjerima nezakonitog prisvajanja obradivih površina u EU. Fenomen koncentracije poljoprivrednog zemljišta u rukama malog broja vlasnika te kupovine zemljišta od strane investicijskih, mirovinskih i drugih fondova, kao i banaka vrlo je izražen u istočnom dijelu Europe.

Posebnu je pažnju privukla kupnja 166.359 hektara poljoprivrednog zemljišta od ožujka ove godine. Također, studija provedena u 13 država članica pokazala je kako je izvan službenih evidencija prepoznato nepoštivanje zakona putem „džepnih ugovora” te od „nepoznatih kupaca” financiranih stranim kapitalom, pogotovo u Mađarskoj i Poljskoj. Navedeno je napravljeno unatoč zabrani prodaje poljoprivredne zemlje unutar prijelaznog razdoblja. Takve se pojave mogu očekivati i u Hrvatskoj kada istekne prijelazno razdoblje do 2018. godine, ako Vlada do tada ne podijeli svu zemlju tajkunima, kao što je nedavno i započela raditi, kaže u svom današnjem priopćenju zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA: 'Zeleni prsluci' prosvjeduju protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Pokazatelji govore kako je 50% poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu samo 3% poljoprivrednih kompanija, dok 84% malih obiteljskih gospodarstava u vlasništvu ima samo 14,5% poljoprivrednog zemljišta. Navedeni podaci ukazuju na veliku i zabrinjavajuću pukotinu koja uništava europski sustav poljoprivredne proizvodnje baziran na obiteljskim gospodarstvima i njezin cilj očuvanja strukturno diversificirane i multifunkcionalne poljoprivrede, te istovremeno snažno doprinosi uništavanju europske suverenosti u proizvodnji hrane, navedeno je u priopćenju.

O ovoj problematici razgovarali smo danas s Marijanom Petir.

Inače, u raspravi koja je ovog tjedna uslijedila u Europskom parlamentu, Marijana Petir istaknula je kako se upravo u politikama nacionalnih vlada mora naći rješenje za ovu problematiku jer one donose Zakon o gospodarenju poljoprivrednim zemljištem za svoj državni teritorij. Međutim, istaknula je Petir „neke vlade namjerno onemogućuju dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te aktivno provode politike koje idu na ruku velikima.”

VEZANE VIJESTI
Petir izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom u BiH

Nadalje, Petir je pozvala EU da se odredi kakav koncept poljoprivrede podržava zalažući se da to budu obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer čuvaju prostor, okoliš i biološku raznolikost te proizvode hranu.

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here