MCDONALD’S POD PRITISKOM RADI PRODAJE MESA TRETIRANOG ANTIBIOTICIMA

Kampanjom koju je započela organizacija ShareAction želi se stvoriti pritisak na svjetski lanac brze hrane McDonald’s kako bi prestao koristiti životinjske proizvode tretirane antibioticima, prenosi BBC. 

Znanstvenici upozoravaju kako korištenje antibiotika u stočarstvu dovodi do razvoja superbakterija otpornih na antibiotike, zbog čega ShareAction poziva McDonald’s da u svojih 30 tisuća restorana diljem svijeta prestane koristiti piletinu, govedinu, teletinu i mliječne proizvode tretirane antibioticima. Smatra se da gotovo pola svjetske upotrebe antibiotika otpada na stočarstvo u kojem se oni koriste kako bi životinje brže rasle. 

Medicinski stručnjaci smatraju kako rutinska upotreba antibiotika u prevenciji, umjesto u liječenju životinja na farmi, pridonosi rastu infekcija “superbakterijama” od kojih godišnje samo u SAD-u umire 23 tisuća ljudi. 

Znanstvenici su upozorili da je svijet na rubu “post-antibiotske ere” nakon što su u studenom prošle godine u Kini otkrili bakteriju otpornu na antibiotik kolistin koji se koristi kad svi ostali lijekovi zakažu. Pretpostavlja se da se bakterija razvila na stočarskim farmama.

Lanci brze prehrane postali su ključno mjesto promjene u prehrambenoj industriji jer mogu utjecati na dobavljače hrane da promijene svoje načine proizvodnje, a McDonald’s je prošlog tjedna prestao koristiti perad tretiranu antibioticima, no samo u SAD-u.

Iz McDonald’sa su se očitovali o ovome problemu te dodali kako je prerano za određivanje roka za prestanak upotrebe takvih mesnih i mliječnih proizvoda, ali kako će nastaviti razmatrati problem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here