MILANOVIĆ Bez slobodnog novinarstva nema demokracije

Predsjednik žali što je morao ukinuti Vjesnik

485
Foto: Facebook Zoran Milanović

U Novinarskom domu u Zagrebu počinje dvodnevna Godišnja skupština Europske federacije novinara (EFJ) pod sloganom ‘Bolja zaštita novinara’. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočio je otvorenju skupštine te poručio kako bez slobodnog novinarstva i sudova nema liberalne demokracije, ocijenivši kao problem što takav stav nemaju svi u Europi.

”Vaš, po meni, najveći problem nisu SLAPP tužbe nego Facebook i platforme koje su instantno zadovoljile ljudsku težnju, žeđ i potrebu za bilo kakvom informacijom, ali bez potrebe da se to kritički promišlja. To je brzo, jeftino i to vama uzima kruh”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na zakonske pokušaje regulacije pravog vlasništva u medijima te kazao kako će to biti jako teško provesti i dokazati, a SLAPP tužbe ocijenio je ”glupim i kontraproduktivnim”. Govoreći o pitanju slobode medija, rekao je i kako ga je dopala bolna uloga da ukine Vjesnik.

‘Vjesnik je bila jedna od perjanica hrvatskog novinarstva godinama nakon Drugog svjetskog rata u režimu koji nije bio demokratski. No, onda se to počelo politički pervertirati početkom 90-ih, a tamo nisu bili novinari, nego ljudi koji komentiraju dnevnu politiku, a o njihovim sudbinama odlučuje hrvatska vlada. Toga u modernim zapadnim demokracijama ne smije biti”, poručio je predsjednik.

U subotu će biti riječi o trendu polarizacije publike na okruglom stolu “Novinarska i novinska publika u vremenima polarizacije: lekcije iz projekta ”The Iliberal Turn”, na kojem će sudjelovati Sabina Mihelj i Vaclav Stetka sa Sveučilišta u Loughboroughu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime