Milanović: Jamčim da ćemo zaštititi građane pogođene jačanjem franka

51

Premijer Zoran Milanović u petak je poručio hrvatskim građanima pogođenima naglim jačajanjem švicarskog franka da mirno spavaju zajamčivši da će vlada poduzeti sve što je potrebno da bi ih zaštitila. “Poduzet ćemo sve da zaštitimo građane, imamo sve instrumente. Naravno da to može završiti na sudu, ali vjerujem da sud ima nekakav osjećaj da je ovo izvanredna situacija”, rekao je Milanović u emisiji HTV-a “Javna stvar” te poručio da nitko neće završiti u bankrotu zbog naglog povećanja tečaja franka. Nije htio govoriti od detaljima koje će Vlada poduzeti kazavši kako će, ako ne dođe do dogovora s bankama, u koji vjeruje, do 1. veljače predstaviti zakon kojim će zaštiti građane s kreditima u švicarskim francima. “Napravit ćemo zakonski, vlada ima te instrumente, da ako ne bude dogovora s bankama, u koji vjerujem, izvršimo pritisak, donesemo zakon i zaštitimo ljude”, kazao je Milanović. Od banka, dodao je, očekuje “konstruktivan doprinos” jer je to, kaže, u njihovom interesu. “Jamčim da dužnici neće završiti u bankrotu, jamčim da neće biti problema”, poručio je premijer ponovivši da će Vlada mjerom koju će donijeti pomoći dužnicima koji imaju kredit u švicarskim francima”. Ta će mjera, rekao je, “regulativno olakšati ili da neko vrijeme ne plaćaju (kredit) ili da se smanji kamatna stopa”. Nije htio govoriti kako će ta mjera izgledati, odnosno hoće li to biti konverzija kredita u francima u sigurniju valutu ili zamrzavanje tečaja franka.

Podsjetimo, Švicarska narodna banka (SNB) u četvrtak je odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, nakon čega je cijena ‘švicarca’ skočila prema euru oko 16 posto, između 1 i 1,02 franka za euro.

Tečaj franka je na tečajnici HNB-a u četvrtak skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune, a u petak je kuna dodatno oslabila prema švicarskom franku za 1,89 posto. Srednji tečaj franka na tečajnoj listi HNB-a od petka, koja se primjenjuje od subote, iznosi naime 7,538362 kune.

Prema podacima HNB-a, ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine u Hrvatskoj je bio 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u ‘švicarcima’, pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.

Foto: jutarnji.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here