MILANOVIĆ Nekima smeta i samo spominjanje jednakih prava za sve konstitutivne narode u BiH

Predsjednik je već nailazio na slične probleme

144
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Na 11. godišnjem sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, održanom u ponedjeljak, 12. rujna u Brdu kod Kranja, države sudionice Procesa prihvatile su Zaključke – umjesto Zajedničke deklaracije kao što je ranije bilo planirano – kojima se poziva, između ostalog, na ubrzani proces integracije u Europsku uniju te da se Bosni i Hercegovini da status kandidata do kraja 2022. godine.

„Odustali smo od deklaracije. Dobili smo zaključke, što je nekakav najniži zajednički nazivnik o kojem smo se mogli dogovoriti“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za medije sa slovenskim predsjednikom Pahorom.

„Samo spominjanje, doticanje uopće tog pojma – jednaka prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini – nekima naprosto smeta. Uopće spominjanje tog pojma im smeta“, pojasnio je predsjednik Milanović novinarima razlog zbog kojeg je izostala Zajednička deklaracija s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni. „Sa sličnim problemima sam se suočio prije godinu dana na Samitu NATO-a u Bruxellesu kada sam morao danima boriti se i prijetiti blokadom zajedničkom komunikea prije nego što je u završni tekst komunikea Samita NATO-a ušao običan spomen Daytonskog paketa, oko čega se sve vrti. Jedan broj država bio je protiv. To vam samo govori u kakvim okolnostima živimo i da se moramo boriti za temeljna prava. Ovo je sada bilateralna stvar, odnosno stvar Hrvatske, a ne Slovenije, tako da ne bih dublje išao“, rekao je hrvatski Predsjednik.

U uvodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da će učiniti sve moguće da se nastave sastanci sudionika Procesa Brdo-Brijuni s obzirom da slovenskom predsjedniku Pahoru drugi predsjednički mandat završava krajem ove godine. „Bit će izabran netko novi za predsjednika ili predsjednicu Slovenije i nadam se da ćemo nastaviti ovakvim istim ritmom u dosta teškim okolnostima. Jer okolnosti jesu teške u Europi i među sudionicima inicijative. Tako da sam zadovoljan ovime što smo danas napravili“, rekao je predsjednik Milanović zahvalivši slovenskom predsjedniku Pahoru, koji je zajedno s hrvatskim predsjednikom supredsjedatelj sastanaka Procesa Brdo-Brijuni.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Na pitanje je li tijekom sastanka otvorena i tema srbijanskih optužnica protiv hrvatskih pilota, predsjednik Milanović je rekao kako sa srbijanskim predsjednikom Vučićem nije i neće razgovarati o optužnicama podignutim protiv hrvatskih pilota. „Neću to na ovakav način rješavati. Rekao sam u javnosti što sam imao i kod toga stojim. To nije pravi pristup. I kada govorimo o zaključcima, u jednoj od ovih točaka zaključka govorimo o ustanovljenim principima i kriterijima. Za nas će svakako jedan od kriterija u razgovorima sa Srbijom biti i ta tema. Međutim, treba naglasiti da je u ovom trenutku raspoloženje javnosti u Srbiji, prema članstvu Srbije u Europskoj uniji, izrazito negativno, da je dvije trećina Srba u Srbiji protiv članstva Srbije u Europskoj uniji. To je brojka s kojom svaki političar mora itekako računati. To je jedina zemlja u regiji u kojoj je raspoloženje takvo“, rekao je predsjednik Milanović.

Na pitanje novinara je li bilo riječi i o srpskom priznanju Republike Kosova predsjednik Milanović je rekao: „O tome nije bilo riječi jer bi to bio put bez povratka, mislim da bi sastanak prije završio nego počeo. Javno pozivam i potičem na priznanje Kosova, onih koji to još nisu učinili, ali sada nije bila takva prilika. Međutim, u ovom trenutku nije realno da Srbija prizna Kosovo. Mislim da je to stav i predsjednika Vučića i velikog dijela srpske javnosti. To je stvarnost“, izjavio je hrvatski Predsjednik.

Uoči 11. godišnjeg sastanka na vrhu Procesa Brdo-Brijuni u Brdu kod Krnja predsjednik Milanović održao je bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem.

 

Izvor: Ured predsjednika

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime