Milanović “Orbana ne treba doživljavati ozbiljno, neopasan je”

93
Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da izjave Viktora Orbana o “oduzetom moru” ne predstavljaju opasnost za Hrvatsku te da mađarskog premijera ne treba doživljavati ozbiljno.

Orban je prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu.

“Orban je jedan živopisan karakter (…) on očito ima neke komplekse s tim, ne bih ga ozbiljno doživljavao”, rekao je Milanović nakon otvorenja 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET).

“Te njegove sitne, palanačke opsesije s velikom Mađarskom dio su njegova repertoara, to zasigurno nije opasnost za Hrvatsku”, rekao je Milanović, dodavši da mađarski premijer samo “kukumavče”.

Kazao je također da je on Orbana kritizirao sve ove godine, a da su ga premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uvijek tetošili i uzimali u zaštitu, pa i u europskim tijelima.

“Sad su ga napali jer valjda misle da je na podu”, rekao je Milanović.

“To nije ljudsko ponašanje”, dodao je.

Milanović ipak ističe da se “Orban bori za svoju državu, za svoju energetsku neovisnost, što je užasno važno”.

“Neću reći da mu odajem poštovanje, ali to je njegov posao. Za to je izabran”, dodao je predsjednik.

Komšićeva kandidatura je uvreda

Također je ocijenio da je situacija u BiH mnogo važnija od Orbana.

“Jako sam tužan. Kao nacija gubimo oštricu i potpuno zanemarujemo vitalne potrebe naših sunarodnjaka koji su dobri kad ih trebamo, a kad ih ne trebamo onda su škart”, rekao je Milanović i ponovio da se njihove potrebe ignoriraju.

Najavio je da će tražiti da hrvatski ambasador pri NATO-u blokira ulazak Finske u taj savez.

“Svim civiliziranim i političkim sredstvima ću se boriti za ono što držim važnim”, rekao je Milanović.

Najavljenu ponovnu kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra uvredljivom.

“Može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne može biti predstavnik onih koji ga nisu birali. To je suprotno bazičnoj logici”, rekao je Milanović i ponovo zamjerio premijeru Plenkoviću i šefu diplomacije Radmanu da ne čine ništa za unapređenje statusa bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Strah dvojice, trojice muškaraca stoji na putu boljitka za BiH, strah da neće dobiti posao u Komisiji. To je moralna katastrofa”, napomenuo je.

“Što je Plenkoviću, zašto to radi…to je izdaja. Mi imamo izdajnika u našim redovima”, dodao je.

Zapitao se što bi o tome mislio bivši, “ratni” predsjednik Franjo Tuđman.

“Bilo bi ga stid. Nije sve radio dobro, ali nekih stvari bi se Tuđman stidio jer je tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH'”, kazao je Milanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime