Milanović u pismu Plenkoviću o nezakonitom postupanju Banožića

372
03.11.2021., Zagreb - U Uredu predsjednika na Pantovcaku uprilicen je prijam u prigodi urucenja cinova, casnickih bodeza i rjesenja o prijemu u djelatnu vojnu sluzbu i rasporeda na duznost za kadete 14. i 15. narastaja HV. Predsjednik RH Zoran Milanovic

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga upozorava na “neprihvatljivo i nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića” i pozvao da poduzme mjere radi omogućavanja normalnog funkcioniranja i razvoja Oružanih snaga RH.

Milanović u pismu, upućenom Plenkoviću 28. listopada, tvrdi da je Banožić zloupotrijebio ovlasti prilikom prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) brigadira Elvisa Burčula.

Ministar maltretira i diskriminira časnika HV-a

Ističe kako je to umirovljenje izuzetno važno jer pokazuje obrazac postupanja Banožića, posebno u svjetlu činjenice da se radi o odlikovanom časniku, dragovoljcu Domovinskog rata i zapovjedniku postrojbe zadužene za osiguranje Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.

Podsjeća da je prijedlog za produljenje mandata zapovjednika PZB-a Banožiću uputio načelnik Glavnog stožera OSRH, temeljem procjene da se radi o potrebi službe, a riječ je o uobičajenom postupku prilikom kojeg, barem koliko je Milanoviću poznato, ni jedan ministar obrane nije nikada uskratio svoju suglasnost.

Ovoga puta, navodi, ministar “ne samo da je uskratio suglasnost već je načelniku Glavnog stožera i mojem savjetniku za obranu i nacionalnu sigurnost rekao da nikada i ništa neće potpisati za navedenog časnika te da isti mora otići iz vojske, pri čemu nije dao opravdano obrazloženje za takav stav”.

Milanović kaže da je osobno razgovarao s Banožićem koji mu je na  izravan upit da objasni zašto odbija dati suglasnost, uz napomenu da će taj prijedlog biti povučen ako ministar ima neki ozbiljan razlog za uskraćivanje suglasnosti, višekratno i bez objašnjenja za svoje tvrdnje odgovorio kako je „brigadir loš čovjek“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime