Milanović za ustavne promjene, posebno u dijelu vezanom uz Ustavni sud

Predsjednik kaže da ima 20 stvari koje treba promijeniti u Ustavu

89
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je izjavio kako se slaže da treba promijeniti Ustav RH, pri čemu posebno ističe izmjene vezane uz ingerencije Ustavnoga suda, za čije se ukidanje inače zalaže te bi ga, kako je objasnio, zamijenio nekom vrstom ustavnoga vijeća.

Milanović je u izjavi novinarima u Svetoj Nedelji komentirao inicijativu vladajuće većine na čelu s HDHZ-om za promjenom Ustava RH, te je podsjetio da je on kao premijer i predsjednik SDP-a 2014. pokušao prikupiti dovoljan broj “ruku” u Hrvatskome saboru za izmjene Ustava kako bi se otežalo održavanje referenduma, no nedostajala su mu dva zastupnička glasa.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Stoga, rekao je danas, ne može reći da je protiv promjena Ustava.

“Ja i sad govorim ono što sam govorio tada – da, to bi trebalo promijeniti, ali tu ima 20 stvari koje treba promijeniti u Ustavu, od Ustavnog suda, njegovih ingerencija i mandata, načina izbora…”, dodao je Milanović.

No protivi se izmjenama koje odgovaraju, kako je ustvrdio, samo premijeru Plenkoviću; i to nakon što je, kaže Milanović, Ustavni sud izvršio ustavni udar zabranivši prije nekoliko tjedana referendum za koji je skupljeno skoro 400.000 validnih potpisa i upustio se u ocjenjivanje dopuštenosti referenduma o izmjeni Ustava.

“Narod hoće izmjene Ustava, iznad Ustava nema ničega – dakle bit će izmjena Ustava. To treba staviti u Ustav. Da se jasno napiše da Ustavni sud RH – ako ga se ne ukine, a ja bih ga ukinuo i znam kako i s čime bih ga nadomjestio – ne može ići iznad ovlaštenja, ‘ultra vires’, i baviti se nečim za što može dobiti samo po prstima ili po nosu”, izjavio je Milanović.

Ustavni sud nadomjestio bi nekom vrstom ustavnog vijeća za što, kako je rekao, postoje primjeri u drugim zemljama.

Održavanje referenduma, dodao je predsjednik, treba otežati, no referendum je najviša i iznimna forma odlučivanja i kad su prikupljeni potpisi, naglasio je Milanović, nikakav Ustavni sud nema o tome šta više razgovarati. Stoga, ocijenio je, referendum za izmjenu Ustava ne može biti protuustavan.

“To je contradictio in adjecto. To je logički nespojivo. Referendum za izmjenu zakona može biti protuustavan, jer je Ustav najviši akt u hijerarhiji. Dakle, tražiš izmjenu zakona, a Ustavni sud kaže ‘ne, ne, takva izmjena je protivna hrvatskom Ustavu’. Ali, izmjena Ustava ne može biti protivna Ustavu, to je nova ustavna norma”, rekao je Milanović.

Naveo je pritom primjer referenduma o braku, rekavši kako je onog trena kad su građani na referendumu odlučili da je brak zajednica muškarca i žene, što prije toga Ustav nije jasno propisivao, to postalo dio Ustava Republike Hrvatske.

“Dakle ipso facto, onog trena kada se to usvoji, gotovo je. I tu nema tko odlučivati prethodno, preventivno jel’ to u skladu s Ustavom. Svaka izmjena Ustava je u skladu s Ustavom jerbo postaje Ustav”, rekao je Milanović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime