FOTO Ministar Aladrović predstavio projekt Centra za starije u Velikoj Gorici: Ovakve institucije su prijeko potrebne

V.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar naveo kako je iznimno velika potreba za domovima za starije na području našeg grada

123

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović posjetio je jutros Veliku Goricu gdje je, zajedno s v.d. gradonačelnika Krešimirom Ačkarom, najavio buduće radove na novom Centru za starije u Velikoj Gorici. Na lokaciji i ranije kupljenom zemljištu predstavljen je plan i idejni projekt budućeg Centra za starije.

S obzirom na to da Grad Velika Gorica ne može biti osnivač doma za starije, točnije Centra za starije, do sada su na području grada bili raspoloživi isključivo privatni domovi za starije. Prema svim istraživanjima, kako je istaknuo Ačkar, ukazalo se na to da su takvi smještaji, u sklopu kojih će se pružati njega u vidu medicinske primarne zdravstvene skrbi, ali i zadovoljavati društveni aspekt, prijeko potrebni.

 

U sklopu Europske unije i postavljenih preduvjeta koji su ispunjeni zemljište na lokaciji između Ulice Podložnica i Avenije pape Ivana Pavla II, na kojem će se nalaziti dom, već je ranije kupljeno te će se uskoro početi pripremati za prve radove.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao resorno ministarstvo kroz nacionalni plan oporavka i otpornosti ranije je predvidjelo oko 370 milijuna kuna upravo za izgradnju domova za starije, a sam projekt iniciran je od strane Grada.

-Centri za starije osobe imaju za svrhu povezivanje institucionalizacije i deinstitucionalizacije kroz usluge dnevnog boravka, smještaja i usluge pomoći u kući, objasnio je ministar Aladrović.

Dodao je i kako se Zagrebačka županija nalazi u zaista visokom prioritetu potreba za ovakvim sadržajima, a Grad Velika Gorica je najaktivnije sudjelovao u samoj pripremi sadržaja.

-Ono što dodatno moram naglasiti kao pozitivan trend je brige za starije osobe koju smo mogli primijetiti i do sada u Velikoj Gorici, kazao je ministar Aladrović uz što je i pohvalio inicijativu Grada za isplaćivanjem, uz covid dodatke, uskrsnica svim umirovljenicima.

Vjeruje se kako će realizacija predstavljenog projekta biti realizirana u skorijem budućem vremenu, a tim povodom v.d. gradonačelnika i kandidat za gradonačelnika Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar podsjetio je kako je u planu i izgradnja Poduzetničkog inkubatora i biciklističke i pješačke staze koja će biti izgrađena, uz radar i jezero, prema Starom Čiću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here