Ministar Bačić najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na Banovini

112
06.02.2023. Sisak, J.J. Strossmayera 59, OB dr. Ivo Pedisic - Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uredjenja Branko Bacic posjetio gradiliste u opcoj bolnici u Sisku gdje se obnavljaju zgrade ostecene u potresu. Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Do kraja godine svim će se korisnicima kontejnera nakon potresa osigurati primjereni smještaj, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banovine.

“Prekosutra je na Vladi Program obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja sugrađana iz 2500 kontejnera na području Banovine i Zagreba, kako bi do 1. studenog građani našli primjereni smještaj. Svjesni smo da nije moguće toliko veliki broj zgrada obnoviti, ali ćemo im osigurati primjeren smještaj”, rekao je Bačić nakon što se u razgovoru sa županom Ivanom Celjakom i sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček upoznao sa stanjem i potrebama grada u obnovi.

Foto: SMŽ

Ponovio je kako je već objavljen javni poziv vlasnicima zgrada ili praznih stanova sa žutom ili crvenom oznakom, da se jave u Ministarstvo kako bi se zaključili sporazumi o doniranju stanova.

Također je najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banovine, za koje će se uskoro utvrditi lokacije, iako u Sisku nije bila predviđena izgradnja višestambenih zgrada.

Bačić je istaknuo da su zakonskim izmjenama stvorene pretpostavke da APN, koji se dosad bavio POS-ovim stanovima, sada angažira i u tom projektu. “Nemam čarobni štapić, ali učinit ćemo sve da se odmah krene s projektom”, rekao je.

Foto: SMŽ

Nakon obnove sisačka bolnica imat će potpuno novi bolnički kompleks

Nakon što je obišao kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici, Bačić je posjetio radilište na dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig. Riječ je o prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi dvije višestambene zgrade s 38 stanova na sisačkom području u organizaciji države. Rok završetka radova je početak listopada.

Foto: SMŽ

Najveće gradilište je krug sisačke Opće bolnice “Dr Ivo Pedišić”, gdje je za potresa teško oštećeno više bolničkih paviljona. Trenutno je u tijeku cjelovita konstrukcijska obnova zgrade pedijatrije, te nove i stare interne, što se financira iz Fonda solidarnosti EU. Nakon obnove sisačka će bolnica imati potpuno novi bolnički kompleks.

Bačić je sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček razgovarao o projektima važnim za funkcioniranje komunalne i društvene infrastrukture grada i statusu konstrukcijske obnove višestambenih zgrada. Najavio je da će velika zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda sa 150 stanova dobiti prednost, jer većina njenih stanovnika još uvijek živi u kontejnerima.

Ministar je također najavio današnji sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem, kako bi se dogovorili o mogućoj pomoći Turskoj, koja je stradala od katastrofalnog potresa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime