MINISTAR MARIĆ: Hrvatska u ”TOP 10” zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca

Prema izvješću Međunarodnog centra za povrat sredstava iz Basela, Hrvatska je napravila dodatni napredak te ušla u sam vrh država s najmanjim rizikom od pranja novca i financiranja terorizma.

139

Ministar financija Zdravko Marić pohvalio se u četvrtak kako je u međunarodnim okvirima prepoznat hrvatski sustav spriječavanja pranja novca i financiranja terorizma, pa je Hrvatska ušla u “top 10” zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca, doznajemo od HINA-e.

Prema izvješću Međunarodnog centra za povrat sredstava iz Basela, iz listopada prošle godine, Hrvatska je napravila dodatni napredak te ušla među “TOP 10”, odnosno u sam vrh država s najmanjim rizikom od pranja novca i financiranja terorizma, od ukupno 129 procjenjivanih zemalja. Sve relevantne međunarodne organizacije i institucije – Vijeće Europe, UN, EU, MMF i Svjetska banka, ocijenile su hrvatski model i preventivni sustav kao suvremen i većim dijelom usklađen s međunarodnim standardima, rekao je Marić predstavljajući zakon po kojemu će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan.

Robert Podolnjak (Most) zadovoljan je takvim rješenjem, kao i Peđa Grbin (SDP) koji ipak smatra da je trebalo napraviti korak više. Naime, Grbin drži da će se novim pravilnikom napraviti nova administrativna brana pristupu podacima stvarnih vlasnika, budući da će se podaci iz registra naplaćivati i neće se moći lako strojno pretraživati.

“Učinimo taj iskorak i pokažimo da je Hrvatska doista demokratska i pravna država i da odredbe Ustava o pristupu informacijama nisu samo mrtvo slovo na papiru. Omogućimo stvarni pristup registru”, apelirao je Grbin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here