Ministar Piletić u Sisku, obnova i povećanje kapaciteta domova za starije i nemoćne

301

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Sisku je razgovarao sa županom Ivanom Celjakom o obnovi ustanova za starije i nemoćne osobe kojima će se, nakon obnove, povećati kapaciteti.

Nakon što su počeli radovi na Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku, slični će se radovi obaviti na glinskom domu, a u planu je i obnova Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji. Poslije sastanka, njegovi su sudionici obišli i razgledali radove na sisačkom domu.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak u kojem je smješteno 240 korisnika trenutno su u punom zamahu radovi obnove, koji obuhvaćaju uređenje i energetsku obnovu fasada, te unutarnju sanaciju posljedica potresa i uređenje soba korisnika. Vrijednost ovih radova je nešto više od 7 milijuna kuna, u cijelosti pokrivenih sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

“Veseli me što smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje osigurali novčana sredstva kako bi se u cijelosti obnovio Dom za starije i nemoćne osobe. Vrijednost radova je nešto viša od sedam milijuna kuna. Nakon potresa je dio radova već obavljen, a sada se zbog šteta na fasadnoj cigli mijenja vanjska ovojnica objekta, ali i dio unutarnjih prostora”, rekao je Piletić.

Dodao je kako će se u prvom sljedećem rebalansu proračuna osigurati i novac za obnovu Doma za starije i nemoćne u Glini, koji je također bio oštećen u potresu, a predstoji i obnova Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Riječ je o nešto većem zahvatu, ali Piletić je najavio potporu Vlade.

Idući tjedan završava postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju novog Dječjeg doma Vrbina u Sisku, nakon čega slijedi izdavanje pravomoćne građevinske dozvole i raspisivanje javne nabave za izgradnju.

“Na radnom smo sastanku s ministrom Piletićem razgovarali smo o modelima financiranja obnove spomenutih objekata, ali i o proširenju njihova kapaciteta. Naime, veliki broj korisnika čeka na red u domovima u Sisku i Petrinji”, kazao je sisačko- moslavački župan Ivan Celjak te istaknuo da će završetkom radova Dom za starije i nemoćne u Sisku moći svojim korisnicima pružati višu razinu usluge.

To je potvrdila i ravnateljica sisačkog Doma za starije i nemoćne Ružica Čakširan rekavši da će 240 korisnika doma imati i ugodnije okruženje za život, jer je dosta oštećenja bilo u sobama i kupaonicama.

Dok su trajali radovi, dio korisnika je premješten u druge prostore, ali kako je rekla Čakširan, niti jedan nije napustio dom.

Župan Ivan Celjak kazao je kako su ovi radovi na domu bili iznimno važni za štićenike doma. Župan je kazao kako je s ministrom na radnom sastanku razgovarao o proširenju kapaciteta domova za starije osobe na području Siska i Petrinje.

Iznos uložen u obnovu malo je veći od 7 milijuna kuna, a kako ističe župan, do sada nije dolazilo do porasta cijena.

Jedna od štićenica doma poručila je kako je u domu zaista lijepo i kako se svi stručno brinu za njih, što je u jednu ruku i najvažnije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime