MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA Izjava ministra Medveda pogrešno protumačena

Ministarstvo izražava žaljenje što je došlo do pogrešnog tumačenja izjave

54
Foto: Vlada RH

Ministarstvo hrvatskih branitelja u utorak je izvijestilo da je pogrešno protumačena izjava ministra Tome Medveda kojom je komentirao odluku Ustavnog suda u slučaju tužbe bivšeg pripadnika HVO-a.

Medved se u ponedjeljak referirao na napise kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe pripadnika HVO-a, rekavši da “odluka Ustavnog suda ne znači da će tražitelji ostvariti svoja prava” jer je Ustavni sud tužbeni zahtjev vratio Visokom upravnom sudu.

Najviši sud je priopćio kako je krajnje neprimjereno da potpredsjednik vlade i ministar javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.

”Takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti”, priopćio je sud.

Reagirajući na priopćenje Vrhovnog suda Medvedovo ministarstvo je istaknulo da je ministrova izjava „u potpunosti pogrešno protumačena”.

“U dijelu izjave na koji se u svojem priopćenju osvrću, ističemo kako je ministar Medved iskazao očekivanja sukladno dosadašnjoj praksi Visokog upravnog suda, nemajući namjeru utjecati na rad i postupanje suda niti narušavati neovisnost sudbene vlasti te izražavamo žaljenje što je zbog izrečenoga došlo do pogrešnog tumačenja izjave”, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Jutarnji list je objavio kako Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe nekadašnjih pripadnika HVO-a, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun.

Ističu kako je Ustavni sud prihvatio ustavnu tužbu Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime