Ministri Vučković i Marić održali sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora

399

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u utorak, 17. svibnja 2022., u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra financija Zdravka Marića i suradnika te glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, državne tajnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataše Mikuš Žigman i drugih predstavnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, održala sastanak s predstavnicima primarnih proizvođača i prerađivača mlijeka te predstavnicima trgovačkih lanaca, a riječ je o nastavku dijaloga s predstavnicima sektora na temu aktualnosti iz područja mljekarstva, navodi se u priopćenju.

Nakon uvodnih riječi ministrice Vučković o stanju u sektoru, dosadašnjim potporama, najvažnijim izazovima s kojima se sektor suočava te o potrebi da se nađu rješenja kako održivo rasporediti teret krize, predstavljene su usporedne analize i kalkulacije u području mljekarstva na razini Republike Hrvatske te drugih europskih zemalja.

Tijekom sastanka predstavnici mljekarskog sektora iznijeli su sudionicima sastanka svoje viđenje trenutnih okolnosti i specifične probleme s kojima se susreću, naglašavajući nastavak negativnih trendova u sektoru, osobito uslijed pandemije COVID-19 i ratnog stanja u Ukrajini, uz povećanje cijena inputa u proizvodnji i nedostatak radne snage. Također, istaknuli su zemljišnu politiku kao bitnu u iznalaženja rješenja za zaustavljanje pada proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava, uzimajući u obzir da je temeljem nedavno izglasanog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i novouvedenog sustava bodovanja prioritet dan upravo sektoru mliječnog govedarstva. Predstavnici sektora mljekarstva su se osvrnuli i na pitanje povezivanja zelene energije i stočarstva te predlagali dodatne mjere na razini Vlade koje se ne odnose isključivo na potpore.

Sudionici sastanka su istaknuli kako samo zajedničkim snagama, međuresornom i suradnjom svih čimbenika u lancu opskrbe hranom te dodatnim mjerama potpore i strukturnim promjenama se može postići dugoročno održivo rješenje te podići konkurentnost i produktivnost hrvatskih proizvođača mlijeka i sektora u cjelini. U zaključnim razmatranjima potpredsjednik Vlade RH Marić i ministrica Vučković naglasili su da je ovo gospodarsko, ali i demografsko pitanje te da će Vlada RH nastaviti nuditi sveobuhvatna rješenja. Također, istaknuto je da su potrebni dodatni napori svih sudionika u lancu opskrbe stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima, kako bi se održala količina proizvedenog mlijeka, ali i poljoprivredna gospodarstva u cjelini.

Ministarstvo poljoprivrede je putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka osiguralo financijsku omotnicu veću od 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna, dok je ukupna proizvodno vezana potpora za stočarstvo 326 milijuna kuna. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupna raspoloživa sredstva iznose više od 121 milijun kuna, a kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojen je 51 milijun kuna. U procesu donošenja je i Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine, koji sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime