Miris kolača kao terapija za najteže bolesnike

466

Posjetili smo petrinjski Odjel za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje opće bolnice ”Dr. Ivo Pedišić” Sisak gdje su se za pacijente palijativne skrbi i njihove obitelji pekli kolači.

Riječ je o nastavku kontinuiranog procesa humanizacije boravka pacijenata palijativne skrbi u bolnici, koji traje oko godinu dana, kako navodi ravnatelj opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović:

“Ovo je nastavak jednog kontinuiranog procesa koji traje oko godinu dana, a kojim želimo popraviti hospitalizaciju, odnosno tijek hospitalizacija naših bolesnika i uvjeta u kojima oni leže. Upravo smo to započeli sa ovim najtežim odjelom za palijativnu skrb i dugotrajno liječenje pa smo uredili sobe tako da se naši najteži bolesnici osjećaju kao u kućnom okružju, što je i bit svega toga. Jedan dio tih soba ima televizore, slike, zavjese, cvijeće, fotelje, uredili smo kuhinju za posjetitelje, a danas za naše najteže bolesnike i njihove posjetitelje pripremamo kolače.”

Ravnatelj bolnice dodaje i kako će se na odjelu uskoro peći kruh, te kako će se pacijente na kratko izvoditi van tijekom padalina kako bi na svojoj koži ponovno osjetili kapi kiše ili pahulje snijega, sve ono što većina nas uzima zdravo za gotovo.

Glavna sestra odjela, Slavica Marijašević pojasnila je zašto su se odlučili za pečenje kolača na odjelu: “Pečemo kolače kako bi pacijenti osjetili miris tih kolača u ovo predblagdansko vrijeme, kako bi i oni znali koje je doba godine. Radi se o teško bolesnim osobama koje trpe velike bolove, stoga im mi bolove nastojimo ublažiti terapijom medikamentoznom. Nadamo se da će im pomoći i putem mirisa ovih kolača.”

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here