Sisačko-moslavačka županija sufinancirat će s oko 250 tisuća kuna projekte Tehničke škole Sisak, Srednje škole Glina, Ekonomske škole Sisak i Osnovne škole Ludina.

Ugovore o sufinanciranju projekata iz programa Erasmus s ravnateljima četiriju škola potpisao je 20. studenoga u Tehničkoj školi Sisak sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Pritom je čestitao ravnateljima što uspješno provode projekte koji se financiraju iz Europske unije ustvrdivši kako je Erasmus hvalevrijedan projekt koji učenicima omogućuje da steknu znanja, vještine i iskustva u drugim državama svijeta.

„Uvijek smo spremni sufinancirati određene projekte. Projekt naše Tehničke škole Sisak sufinanciran je s gotovo 17 tisuća eura, Srednje škole Glina s 25 tisuća kuna, Ekonomske škole Sisak također s 25 tisuća  kuna i Osnovne škole Ludina s gotovo 10 tisuća eura. To su važni projekti, no oni, reći ću to tako, sa sobom nose i određenu opasnost. Ulaskom u Europsku uniju, otvorilo se tržište rada i mogućnost, poglavito mladim ljudima, da odlaze negdje drugdje, u druge države. To je svakako dobro, no poručujem učenicima i svim našim mladim ljudima da odu, da steknu određena znanja i vještine, ali i da se vrate te svojim znanjem, kompetencijama i svim ostalim pridonesu Hrvatskoj, svom gradu i ovoj županiji“, poručio je župan.

Ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović predstavio je višegodišnji projekt ove škole „Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada“.

„Tehnička škola Sisak dobila je 102 tisuće eura za još jedan projekt stručne prakse učenika koji se ove godine odvija u Italiji i u Portugalu. Na stručnu praksu u ožujku otputovat će 38 učenika, 26 učenika u Italiju i 12 učenika u Portugal. Kao i obično, s učenicima smo odradili pripremu, dobro smo ih opremili, osigurali džeparac i sve organizirali i ja očekujem da će nam na proljeće, kad se vrate s putovanja i kad se ponovo vidimo s njima,prenijeti svoja iskustva“, kazao je Malović.

 

Ekonomska škola Sisak dobila je potporu Županije za projekt „Praksa za život“, a ravnateljica škole Marina Jovanić istaknula je kako je ovo prvi put da se ova škola uključila u mobilnost učenika u sklopu projekta Erasmus.

„Vrijednost ovog projekta je 43 431 euro. U sklopu projekta 17 učenika naših 3. c i 4. c razreda obavljat će stručnu praksu u Dublinu. To su učenici koje obrazujemo za zanimanje poslovni tajnik. Oni će od 4. do 18. siječnja iduće godine obavljati stručnu praksu u Dublinu u šest irskih tvrtki, od kojih su tri odvjetničke tvrtke, tako da će imati priliku povezati stručne predmete pravne grupe konkretno s radom u uredima gdje će obavljati praksu“, pojasnila je Jovanić.

I Srednja škola Glina prvi put sudjeluje u projektu mobilnosti, rekla je ravnateljica ove škole Marija Margušić Novosel predstavljajući projekt „Stručna praksa u Irskoj u okviru projekta Prilika za sve“.

„U mobilnosti će sudjelovati 10 učenika i jedan nastavnika ekonomske skupine predmeta. Za ekonomiju smo se odlučili iz jednog jedinog razloga jer, nažalost, unutar sustava obrazovanja ekonomije nema prakse za učenike što će se, nadamo se, uskoro promijeniti. Naši će učenici sudjelovati u mobilnosti od 9. do 23. ožujka. Trenutno smo u fazi jezičnih, kulturoloških i pedagoških priprema koje će završiti tijekom božićnih praznika tako da bismo bili spremni za mobilnost. Već smo krenuli s  pripremama za iduću  godinu i imamo neke nove ideje. Voljeli bismo iduću godinu u mobilnost uključiti naš novi smjer. Kao što vam je poznato, upisujemo drugu generaciju učenika drvodjeljski tehničar dizajner i želja nam je povezati ih s našim ekonomistima što se tiče strukovnog obrazovanja. Ideja imamo pregršt i trenutno ih stavljamo na papir“, rekla je Margušić Novosel.

Među srednjim školama našla se i jedna osnovna i to Osnovna škola Ludina kojoj je ovo peti projekt, rekla je ravnateljica Sonja Pribolšan Pongračić govoreći o projektu „Evalu8 – Individualne mobilnosti osoblja s ciljem osposobljavanja i usavršavanja“ ukupno vrijednog 35 tisuća eura.

„Naš se projekt ne odnosi na mobilnost učenika, već je on usmjeren na razvoj kompetencija, vještina i znanja naših učitelja jer je upravo to njihov najvažniji alat. Provest ćemo ga kroz 14 mobilnosti od čega su dvije vrlo zanimljive. Naime, dvoje učitelja predavat će dva tjedna u stranim državama. Jedan od učitelja predavat će engleski jezik u Finskoj, a drugi glazbenu kulturu u Češkoj. Ostale su mobilnosti učitelja usmjerene na razvoj poduzetništva, gaminga kao metode poučavanja u osnovnoj školi i na razvoj digitalnih alata za vrednovanje formativnog učenja. Ono što je zapravo najvažnije kroz čitav projekt jest to da će škole raditi kompletnu metodologiju vrednovanja s naglaskom na vrednovanje neformalnih i informalnih ishoda učenja jer smo primijetili da naši učenici zaista posjeduju kompetencije koje nisu stekli samo kroz školu. Na području naše domovine još uvijek ne postoji niti jedna škola koja bi takva znanja prepoznala i mogla vrednovati“, ustvrdila je Pribolšan Pongračić.

Župan je na kraju poželio učenicima i učiteljima koji sudjeluju u ovim projektima da ih uspješno provedu, steknu nova znanja i vještine, nauče nove metode rada, razviju svoje profesionalne i komunikacijske vještine te upoznaju kulturu jedne nove zemlje, a u konačnici i da se sretno vrate u svoju zemlju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime