MOSKVA I Šveđani su nacisti!

Znak pogoršanja odnosa između Rusije i Švedske

227
Foto: Twitter Jose Ignacio

Na ulicama Moskve osvanuli su plakati na kojima su neki od najpoznatijih Šveđana 20. stoljeća optuženi da su podržavali nacizam, što je znak pogoršanja odnosa između Rusije i Švedske, nordijske zemlje koja razmišlja o ulasku u NATO.

Na autobusnoj stanici ispred švedskog veleposlanstva zalijepljena su dva plakata s fotografijama švedskog kralja Gustava V., književnice Astrid Lindgren, filmskog redatelja Ingmara Bergmana i osnivača IKEA-e Ingvara Kamprada uz natpis: “Mi smo protiv nacizma, oni nisu”.

Reuters je vidio treći plakat s preminulim švedskim slavnim osobama na glavnoj prometnici u središtu Moskve.

“Švedska nema namjeru upuštati se u javnu polemiku s ruskom organizacijom ‘Naša pobjeda’, koja navodno stoji iza ovih plakata”, priopćilo je švedsko ministarstvo vanjskih poslova.

“U Rusiji su optužbe za nacizam više puta usmjerene protiv zemalja i pojedinaca koji izražavaju opravdanu kritiku ruskih postupaka”, dodaje se u priopćenju.

Troje moskovskih putnika na autobusnoj stanici ispred veleposlanstva izjavilo je Reutersu da podržavaju antišvedske plakate.

“Mislim da su plakati opravdani u svjetlu nedavnih događaja”, rekla je 47-godišnja Aleksandra. “Ako Europljani sebe smatraju demokratskim zemljama, onda mislim da je potpuno demokratski izraziti alternativno stajalište i pokazati ljudima drugačije mišljenje.”

Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu 24. veljače potaknuli su Švedsku i Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Švedski ministar obrane rekao je u travnju da bi zahtjev za članstvo u NATO-u mogao izazvati odgovor Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridne mjere poput propagandnih kampanja.

Moskva tvrdi da je njezina vojna kampanja u Ukrajini osmišljena za demilizarizaciju i “denacifikaciju” zemlje. Kijev i zapad odbacili su to kao neutemeljeni izgovor za ničim izazvan agresorski rat protiv suverene demokratske države.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime