Muškarac kažnjen pa potom pohvalio policajca koji ga je kaznio

Građanin izrazio pohvalu policijskim službenicima iako su ga sankcionirali

545
Foto: PU splitsko-dalmatinska

Policijska uprava splitsko-dalmatinska primila je od 40-godišnjeg građanina pohvalu upućenu Mariu Juriću policijskom službeniku Postaje pomorske policije.

Naime, dana 21. kolovoza Mario Jurić je, postupajući zajedno s kolegom Vinkom Lozinom koji su dio posade službenog plovila P-320 “Croline” Postaje pomorske policije, zatekao na moru ispred gradske luke Split 40-godišnjaka koji je gliserom na udaljenosti manjoj 300 m od obale glisirao. Policijska posada ga je zaustavila i postupala prema njemu za što mu je izdan obvezni prekršajni nalog iz čl. 75. C Pomorskog zakonika te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna.

Prekršitelj se javio mail-om navodeći kako je zaustavljen od posade pomorske policije ispred splitske luke, dok je brodom glisirao u subotu ujutro na udaljenosti ispod 300 m od obale i da unatoč tome što je kažnjen želi izraziti pohvalu policijskim službenicima a posebno službeniku s brojem značke 22677 koji je neposredno postupao. U svom mail-u građanin piše kako pohvalu policijskom službeniku izražava zbog ljudskog pristupa i edukativnog objašnjenja prekršaja koji je on svojim ponašanjem počinio. Dalje je naveo:

Foto: PU splitsko-dalmatinska

“Želim da prenesete pohvale nadređenima za ove policajce i da ih se nagradi za edukaciju i pristup što je vrlo rijetko. Takve ljude trebamo u policiji. Njihov pristup prema meni kao prekršitelju: dakle osim represivnog i zasluženog kažnjavanja, vise je pažnje policajac dao edukativnom dijelu kao i brizi kako za moju, tako i za sigurnost drugih u pomorskom prometu. Zaustavljen sam puno puta u prometu (cestovnom), te je ophođenje policajaca nerijetko bilo suprotno od postupanja policajca za kojeg tražim pohvalu i nagradu. Skoro kao moj pokojni otac, bio je zabrinut za mene kao prekršitelja, i vrlo elokventno i staloženo mi je objašnjavao zašto je glisiranje opasno. Osjetio sam da mu je žao zbog kazne koju mi piše, ali mi je objasnio da je to i u mome interesu, jer ću idući put puno više paziti, s obzirom da je novac koji sam platio, kazna radi koje takvo što ponavljati više neću. Da ne biste shvatili krivo: nikad prije nisam vidio niti upoznao policajce koji su me kaznili. Ponavljam: zaustavljen sam puno puta od policajaca, nikad nisam doživio pristup koji je iako represivan jer sam kažnjen, prije svega bio edukativan i vrlo pristojan i ljudski. A to je ipak rijetko, zato sam napisao mail”.

Ovaj mail izaziva zadovoljstvo i motivaciju ne samo kod našega kolege Maria kojeg smo izvijestili o ovoj reakciji građanina, već zasigurno i kod svih nas bilo kao kolega ili rukovoditelja. Iako se može reći kako je u pitanju samo uobičajeno i redovno obavljanje policijskog posla, međutim pristup i način ophođenja tijekom rada i postupanja prema građanima govori o našoj predanosti, našem poštivanju posla kojeg obavljamo i često se potvrdi kao i u ovom slučaju da se radi o pozivu prema poslu u kojem je čovjek na prvom mjestu. Profesionalnost i predanost prema policijskom poslu zasigurno je zahtjevno održavati nakon više od 30 godina staža koliko ima naš kolega Mario Jurić. Kada smo kolegu nazvali i kazali kako ćemo objaviti sličicu iz njegove svakodnevnice u poslu bio je zatečen jer je ovakav način rada za njega sasvim uobičajen, pišu iz policije.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Mario Jurić je policijski službenik od 90-ih godina kada je u I. Policijskoj postaji počeo tesati svoje policijsko iskustvo. Kaže da mu je upravo policijska postaja omogućila kvalitetan temelj za učenje i obavljanje policijskih poslova. Od 2013. godine je raspoređen u Postaji pomorske policije Split.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime