Nema više izgovora: muškarci čitajte, i žene hrču jednako često i glasno

457

Hrkanje je čest razlog neispavanosti mnogih parova, a i povod za svađu jer, kad ste nenaspavani – niste svoji. Ako ste kada razgovarali s prijateljicama ili prijateljima, mogli ste primjetiti da su muškarci više ‘optuživani’ za glasno hrkanje.

No, izraelski znanstvenici istraživanjem su razbili su taj stereotip. Kažu da i žene hrču jednako često i jednako glasno, a razlika je u tome što to ne žele priznati.

Istraživanje su proveli u svom centru za poremećaj spavanja i otkrili da je dobar dio žena koje su prije ispitivanja bile uvjerene da ne hrču, hrkalo visokim intenzitetom. Znanstvenici navode da hrkanje može biti simptom apneje koja povećava rizik od bolesti krvnožilnog sustava.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

U istraživanju je sudjelovalo 1913 pacijenata, 675 žena i 1238 muškaraca. Prosječna dob sudionika bila je 49 godina. Prije nego što su zaspali ispunili su upitnik o tome što misle koliko često i glasno hrču.

Intenzitet hrkanja je bio ocijenjen kao blag ako je buka bila do 45 decibela, umjeren do 55 decibela, snažan do 60 decibela i vrlo snažan preko toga.

Analiza rezultata pokazala je da žene hrču jednako glasno kao i muškarci. Prije ispitivanja je 28 posto žena prijavilo da uopće ne hrče, a ispostavilo se da se to pokazalo točnim za samo njih devet posto.

VEZANE VIJESTI
TOP 10: Iznimno važne stvari koje su izumile - žene!

Među muškarcima razlika nije bilo toliko velika. Njih je 6,8 posto bilo je uvjereno da ne hrče, a u stvarnosti ih nije hrkalo 3,5 posto.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here