Na Čavić brdu obilježeno 80 godina od prve partizanske zakletve

Dan kad je 188 boraca položilo zakletvu

338

Nakon što je 19. kolovoza 1941. objavljen tekst partizanske zakletve, uvedena je praksa da borci partizanskih jedinica polažu svečanu zakletvu svome narodu. U skladu s tim, komandanti triju odreda na Banovini – Šamaričkog, Kalinskog i Sisačkog, dogovorili su da 28. IX. 1941. sva tri odreda svečano polože partizansku zakletvu na Čavić brdu na Šamarici.

Na istom mjestu, 80 godina nakon polaganja prve partizanske zakletve, kod spomenika partizanskoj zakletvi, odana je počast poginulima i umrlima te je održan kratak sat povijesti na prisjećanje tog događaja.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Petrinje Nikola Nožinić istaknuo je da su toga dana došli brojni politički funkcioneri kako bi dali i službeni pečat tom događaju:

“Dolje niže u šumi postoje još ostaci pilane, pekare, mlina, logorske bolnice, tiskare… Imali su kompletno osiguranje i da narod koji se skupljao ovdje na kraće ili duže razdoblje ima gdje jesti, prespavati… Mi se skupljamo, obavimo službeni dio, podsjetimo se zašto smo došli ovdje, družimo se. Trebali bismo se omasoviti i pomladiti te da samim tim prenosimo naše ideale na mlađe naraštaje.”

Organizatori se nadaju da će sljedeće godine odaziv biti veći, budući su ove, zbog pandemije, pozvali tek manji broj uzvanika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime