Na cestama Karlovačke županije lani 534 naleta na divljač; 1,9 milijuna kuna štete

160

Tijekom prošle godine u Karlovačkoj je županiji evidentirano 534 naleta vozila na divljač, nastala materijalna šteta veća je od 1,9 milijuna kuna, a to je gotovo pola milijuna kuna više nego godinu ranije kao i 114 naleta na divljač više.

Najviše naleta, 353, bilo je na državnim cestama, na županijskim je bilo 83, a na autocestama 35. Tijekom 2020. godine na državnim je cestama bilo 270 naleta, na županijskim 62, a na autocestama 29.

Prošle je godine najviše problema bilo sa srnećom divljači, dogodio se 427 naleta na njih, što je znatno više u odnosu na 350 slučajeva iz 2020. godine. Automobili su lani naletjeli na 47 divljih svinja, a prethodne godine na njih 32. Prošle dvije godine broj naleta na lisice i zečeve bio je podjednak – zabilježeno je po deset i 12 takvih događaja.

Godišnja analiza podataka pokazala je da se nastavlja trend povećanja broja naleta vozila na divljač i time nastala materijalna šteta.

Policija je navela i najčešća mjesta nesreća – to su šumski predio Šumbar kod Karlovca, autocesta kod Bosiljeva (od 54. do 57. kilometra), ceste u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka, u Slapnu kod Ozlja, te na dijelovima D3 u Gornjem Mrzlom Polju i Bosancima i na  D23 u Donjim Dubravama i Potoku Tounjskom.

Policija poziva vozače da uspore kod nailaska na prometni znak „divljač na cesti“, povećaju usredotočenost na vožnju u sumrak i po noći ali i da ne bacaju smeće i ostatke hrane kroz prozor jer oni mame divlje životinje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime