Na Grenlandu prvi put od početka mjerenja padala kiša

Na ledenoj ploči završilo 7 milijardi tona vode

372
Foto: ilustracija

Prvi put je na vrhu Grenlanda, na oko 3.200 metara nadmorske visine, zabilježeno padanje kiše, a ne snijega.

Temperature na vrhu Grenlanda tijekom vikenda porasle su iznad nule treći put u manje od deset godina. Topli zrak potaknuo je ekstremnu kišu koja je izbacila 7 milijardi tona vode na ledenu ploču, javlja CNN.

To je bila najveća količina oborina na ledenoj ploči od početka vođenja evidencije 1950. godine, prema podacima Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu, a količina izgubljene ledene mase u nedjelju bila je sedam puta veća od dnevnog prosjeka za ovo doba godine.

Ted Scambos, viši znanstveni znanstvenik u Nacionalnom centru za podatke o snijegu i ledu na Sveučilištu Colorado, rekao je da je to dokaz da se Grenland brzo zagrijava.

“Ono što se događa nije jednostavno toplo desetljeće ili dva u lutajućoj klimi”, rekao je Scambos za CNN. “Ovo je bez presedana.”

Kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim aktivnostima zagrijavaju planet, gubitak leda se brzo povećao. Veliko izvješće UN -a o klimi objavljeno ovog mjeseca zaključuje da je sagorijevanje fosilnih goriva dovelo do topljenja Grenlanda u posljednja dva desetljeća. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Cryosphere pokazalo je da je Zemlja izgubila nevjerojatnih 28 bilijuna tona leda od sredine 1990-ih, od kojih je veliki dio s Arktika, uključujući ledenu ploču Grenlanda.

U srpnju je ledena ploča Grenlanda doživjela jedno od najznačajnijih otapanja u proteklom desetljeću, izgubivši više od 8,5 milijardi tona površinske mase u jednom danu. Bio je to treći primjer ekstremnog taljenja u proteklom desetljeću.

Grenland je 2019. godine izgubio oko 532 milijarde tona leda koji je završio u moru. Tijekom te godine neočekivano vruće proljeće i srpanjski toplinski val uzrokovali su da se gotovo cijela površina ledenog pokrova počela topiti. Globalna razina mora trajno je porasla za 1,5 milimetara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here