Na internetskom oglasniku nudili pozajmice pa zainteresirane građane oštetili

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu

273

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakinjom i 31-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine zbog sumnje da su zajedno počinili četiri kaznena djela prijevare i jedno kazneno djelo nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Sumnja se da su od studenoga 2020. godine do travnja 2021. godine s namjerom stjecanja protupravne imovinske koristi na internetskom oglasniku objavili više oglasa u kojima su nudili pozajmice građanima. Nakon što su ih oštećene osobe kontaktirale, sumnja se, dovodili su ih u zabludu da će im isplatiti novčane pozajmice pod uvjetom da u svrhu osiguranja vraćanja pozajmice u poslovnicama hrvatskih teleoperatora na području centra grada Zagreba zaključe pretplatničke ugovore i podignu mobilne uređaje, koje će im predati na čuvanje do završetka otplate pozajmice. Ne sumnjajući u njihove navode, oštećene au osobe to i činile te su mobilne uređaje zajedno s pretplatničkim ugovorima i SIM karticama prema prethodnoj uputi osumnjičenika predavali ženskim osobama na raznim lokacijama. Iako su ih osumnjičeni dalje upućivali da otiđu u javnobilježničke urede na području grada Zagreba, gdje će ih sačekati osoba koja će im isplatiti pozajmice ili da će im novčani iznosi biti isplaćeni na tekuće račune, to se nikada nije dogodilo niti im je isplaćen bilo kakav novčani iznos već su oštećeni na adrese stanovanja zaprimili račune koji se odnose na plaćanje troškova proizašlih iz ugovorenih pretplatničkih obveza i kupovine mobilnih uređaja.

Također, sumnja se da su osumnjičeni u svrhu stjecanja povjerenja jednom od oštećenih poslali fotografiju tuđe osobne iskaznice, koju im je nositeljica te osobne iskaznice na njihov zahtjev poslala putem mobilne aplikacije u svrhu realizacije brze pozajmice, a koja nije nikada realizirana s obzirom da je oštećena posumnjala u prijevarnu namjeru.

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djela iznosi oko 137.000 kuna.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime