Na najniže mirovine covid dodatak od 200 eura

Hrvatska bi ove godine za mirovine trebala osigurati oko 42 milijarde kuna

704
Foto: arhiva

Vlada je počela ozbiljno razmišljati o isplati jednokratne pomoći umirovljenicima, a ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naveo je i kako nekakav model oštete mora biti pronađen i pružen umirovljenicima.

Umirovljeničke udruge traže isplatu jednokratnog stupnjevanog covid dodatka na mirovine ovisno o visini mirovine. Za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna taj bi dodatak bio 200 eura, osobe čije su mirovine od 2710 do 5000 trebale bi, po njima, dobiti po 100 eura, a samci s više od 5000 kuna mirovine 50 eura.

-Za predloženu jednokratnu isplatu državni bi proračun morao osigurati oko 1,1 milijarde kuna, naglasio je ministar Aladrović u tjednoj emisiji na Hrvatskom radiju.

-Svjesni smo da je jedan dio zemalja isplatio covid dodatke koji se vežu za povećanje materijalnih troškova umirovljenika u ovom razdoblju. Nekakav model odštete moramo naći. Paralelno nam dolazi indeksacija mirovina za koju ćemo vidjeti za desetak dana kolika će biti. Kada budemo znali kolika nam je indeksacija, znat ćemo koliki nam je fiskalni kapacitet, rekao je ministar Aladrović.

Gleda li se proračun za ovu godinu, u njemu novca za covid dodatke na mirovine trenutačno nema, no bliže se lokalni izbori u svibnju, pa bi taj argument mogao biti presudniji u odnosu na fiskalne mogućnosti zemlje.

Hrvatska bi ove godine za mirovine trebala osigurati oko 42 milijarde kuna. No, osim iz proračuna, takva se isplata možda može pokriti i iz nekih socijalnih programa Europske komisije, donosi Večernji list.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime