Na potresom pogođenom području postavljeno više od tisuću kontejnera

Dosad je postavljeno za smještaj građana više od 1.300 kontejnera koji su spojeni na električnu energiju te je postavljeno 50 novih trafostanica

225

Na potresom pogođenom području dosad je postavljeno za smještaj građana više od 1.300 kontejnera koji su spojeni na električnu energiju te je postavljeno 50 novih trafostanica, istaknuo je u srijedu ministar branitelja i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa Tomo Medved.

-Nakon potresa bilo je 888 prioritetnih zahtjeva za privremenim smještajem, a činjenica da smo prešli 1.300 postavljenih objekata u dovoljnoj mjeri govori u kojem stupnju smo realizirali te zahtjeve, naveo je Tomo Medved.

Zbog strukture stanovništva i raspršenosti na velikom području, nije bilo nimalo lako osigurati i dopremiti u blizinu kuća toliko broj mobilnih kućica i kontejnera, ponekad smo morali probijati puteve i ceste da se dođe u blizinu i dovući električnu energiju kako bismo spojili sve te objekte, podsjetio je.

Zbog 2200 naknadnih potresa koji su dodatno oštetili objekte svakodnevno se, kaže, od jedinica lokalne samouprave traže prioriteti za dostavu privremenog smještaja, odnosno na koju je adresu potrebno dovesti privremeni stambeni objekt. Dosad je postavljeno desetak kontejnerskih naselja, u Sisku, Petrinji, Kukuruzarima, Mečenčanima, Glini, Hrvatskoj Kostajnici.

Medved je naveo je kako je na područje pogođeno potresom dosad dopremljeno više od 600 tona hrane te osiguran topli obrok za stanovnike 305 naselja. Pregledano je više od 28.500 tisuća objekata, a preko 3.500 dobilo je crvenu oznaku i 5500 žutu, što znači da su oštećeni i opasni za stanovanje.

Sisačko-moslavačka županija će potpisati ugovore o djelu sa 60 građevinskih inženjera koji će napraviti konačne procjene objekata, a kako bi se olakšalo prijavljivanje štete bit će osnovani mobilni timovi sastavljeni od raznih stručnjaka koji će obilaziti naselja i pomagati ljudima, najavio je ministar Medved.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime