Najbolji mladi poljoprivrednik dolazi iz Đakova

Mladim poljoprivrednicima ambasadorica izbora Marijana Petir poručila da su njena motivacija i inspiracija

843

Stručno prosudbeno povjerenstvo u Osječko-baranjskoj županiji izabralo je dvadesetosmogodišnjeg Zvonimira Kalića iz Đakova kao najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika od 27 pristiglih prijava na Natječaj koji četvrti put zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica projekta za Hrvatsku Marijana Petir. Zvonimir je također pobjednik i prema izboru čitatelja Jutarnjega lista, medijskog pokrovitelja projekta.

„Čestitam pobjedniku, ali i svim sudionicima natječaja. Svi oni svojim inovativnim, kreativnim i održivim projektima bude nadu u bolju budućnost hrvatske poljoprivrede. Oni su moja motivacija i moja inspiracija jer pokazuju hrabrost i upornost u situacijama u kojima bi mnogi drugi možda odustali“, rekla je zastupnica Marijana Petir, koja je i nedavno osvojenog EU Oskara, posvetila svim hrvatskim, a posebice mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama.

Najbolji mladih poljoprivrednik bavi se proizvodnjom industrijske konoplje u Vrpolju, ali i dodatnih finalnih proizvoda od te biljke. Obiteljski OPG pokrenuli su u nadi da će produžiti i poboljšati život pokojnoga djeda Mate Tunukovića koji je 2013. godine obolio od galopirajućeg zloćudnog tumora i liječnici su mu davali maksimalno još mjesec dana života. No, Zvonimirova majka Zvjezdana i njezina sestra Jasna čule su za nutritivne i druge vrijednosti konoplje te su odlučile ocu uvesti ekološku prehranu bez ugljikohidrata u kombinaciji s konopljinim uljem. Otac se je za 40 dana ustao iz kreveta i poživio još deset mjeseci. Tada su odlučili da očevu i djedovu ostavštinu, zemlju koju im je prepisao, iskoriste za pokretanje vlastitog posla na bazi konoplje.

VEZANE VIJESTI
Bandić uvodi novu parkirnu zonu u Zagrebu!

„Smatram da kao proizvođač industrijske konoplje imam veliku šansu napraviti odskočnu dasku u Europi sa svim proizvodima koje možemo dobiti iz konoplje, ali dodatno smatram da to može biti i snažna odskočna daska za Hrvatsku koja bi se, uz malo više ulaganja, mogla sjajno pozicionirati na europskom, pa i svjetskom tržištu proizvoda i prerađevina na bazi industrijske konoplje. Ovaj natječaj sjajna je prilika za promociju onoga što radimo i onoga što Hrvatska nudi. Imamo kvalitetan i inovativan proizvod koji je prepoznatljiv u svijetu, ali za koji na svjetskom tržištu ima neograničeno puno prostora. Kao što sam rekao i prošle godine, u konoplji vidim svijetlu budućnost i veliku perspektivu za Hrvatsku i razvoj našeg gospodarstva u cjelini“, rekao je 28-godišnji magistar međunarodnih odnosa i diplomacije iz Đakova

VEZANE VIJESTI
Na gruntu: med II

Zvonimiru je ovo druga uzastopna godina u kojoj sudjeluje na natječaju, te je nakon prošlogodišnjeg ulaska među 10 finalista, unaprijedio svoj projekt i proizvodnju te oduševio stručno prosudbeno povjerenstvo i osvojio titulu pobjednika.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić predstavljat će Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP), najjače političke grupacije unutar Europskog parlamenta čija je Petir članica.

Zdenko Matak, član Uprave Erste banke, koja je glavni sponzor natječaja pobjedniku je uručio ček od 15 tisuća kuna, a tvrtka Euroinspekt Croatiakontrola nagradila je pobjednika analizama u njihovu laboratoriju (analiza plodnosti tla, analiza ostatka rezidua pesticida, analiza mikrotoksina etc.) u vrijednosti od 5 tisuća kuna. Zastupnica Petir, kao organizatorica i ambasadorica projekta za Hrvatsku, osigurala je put u Bruxelles za nositelje deset najboljih projekata.

VEZANE VIJESTI
Petir na 66. Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu

Svečano proglašenje pobjednika održano je danas u hotelu Esplanade u Zagrebu, a na njemu su pozdravne govore održali Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista i Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade. Najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednicima putem video linka obratio se i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, koji je i sam sudjelovao na proglašenju prije dvije godine te koji je u svom obraćanju posebno pohvalio rad zastupnice Petir.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here