Najoriginalnija snaha Voloderske jeseni Ana Jelača iz KUD–a Pokupljanka na prijemu kod Dumbovića

1147

Najoriginalnija sneha na Voloderskoj jeseni proglašena je Ana Jelača iz Bresta Pokupskog, inače članica KUD-a Pokupljanka. Tim povodom održan je prijem pobjednice u uredu gradonačelnika grada Petrinje Darinka Dumbovića.

“To je jedna tradicija koju oni čvrsto drže u svojim rukama i ta tradicija zbog te originalnosti i svog karaktera daje jednu svoju snagu. Snagu koja pokazuje da trebamo to očuvati. Danas se nalazimo u Europskoj uniji gdje imamo šansu da izgubimo te vrijednosti, međutim dok ima takvih ljudi, vrijednih ljudi i takve ostavštine koja je kraj nas i ne može nam pobjeći. Jedan čisti original kada ode van grada Petrinje dobiva rezultat, a rezultat je prvo mjesto. Na tom rezultatu ja vam čestitam. Mislim da ste jedna sad momentalno u našem gradu jedna od najboljih i najljepših ambasadorica”.

Ana se prvi put predstavila na Voloderskoj jeseni, a nosila je zimsku svečanu narodnu nošnju koju je naslijedila udajom. Ispričala je kako je izgledalo natjecanje.

VEZANE VIJESTI
Torta, pjesma i ples za 40. rođendan KUD-a Pokupljanka

“Gledala se starina, koliko je godina stara nošnja, koje značenje nosi peći koju je nosila. Bila sam jako uzbuđena tako da pola toga nisam niti čula. Konkurencija je bila velika, žene su bile jako lijepe u tim narodnim nošnjama”.

Više o samoj nošnji koja je odnijela pobjedu kazao je voditelj KUD-a Pokupljanka Darko Hrnčević.

“Nošnja je stara više od 80 godina, nikada nije prana, a peča (marama) na svakome cvijetu ima našivenu šahovnicu. Na taj su način naši stari, iako su morali skrivati svoj hrvatski identitet, čuvali od zaborava svoje korijene. Peča, iako je replika koju je šivala moja majka, samo je po sebi, kao i svaki naš narodni vez, unikat.”

Folklor i narodna nošnja sastavni su dijelovi programa Voloderske jeseni. Oni govore o tradiciji moslavačkog kraja koja se brižno čuva i njeguje, ali i o tradiciji drugih krajeva Hrvatske jer gosti folklornih večeri u Voloderu su KUD-ovi iz svih dijelova Hrvatske. Ove godine predstavili su se KUD-ovi iz Međimurja, Zagorja, Banovine, Posavine, Slavonije, svaki sa svojim narodnim ruhom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here