Najveći protivnik zdravlja – IZBJEGAVAJTE GA!

Nakon novog istraživanja provedenog na laboratorijskim miševima, znanstvenici kažu da bolje shvaćaju kako kronični stres utječe na ubrzanje rasta matičnih stanica raka...

497

Nakon novog istraživanja provedenog na laboratorijskim miševima, znanstvenici kažu da bolje shvaćaju kako kronični stres utječe na ubrzanje rasta matičnih stanica raka, a otkrili su i na koji način spriječiti njegov negativan utjecaj na organizam, objavila je HINA. Otprije znamo da kronični stres utječe na mentalno i emocionalno stanje i na fizičko zdravlje pojedinca. Istraživanja su dosad povezivala kronični stres s ubrzanim kognitivnim oštećenjima, te većim rizikom od srčanih ili probavnih zdravstvenih tegoba. Ranija istraživanja upućuju i na to da dugotrajna izloženost stresu može ubrzati razvoj raka putem njegova utjecaja na aktivnost gena, prenosi portal Medical News Today.

Nedavno su znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Dalian u Kini, u suradnji s kolegama iz cijelog svijeta, otkrili ključan mehanizam koji potiče kronični stres, a on opet potiče rast matičnih stanica raka iz kojih nastaju tumori. Preciznije, stručnjaci su proučavali ovaj mehanizam na miševima i slučajevima raka dojke. Rezultati njihove studije, objavljeni u stručnome časopisu The Journal of Clinical Investigation ‘prstom upiru’ u hormon epinefrin. Znanstvenici istodobno predlažu novu strategiju koja bi mogla suzbiti učinak mehanizama stresa na stanice raka.

“Možete pobiti sve stanice u tumoru”, kaže jedan od autora studije Keith Kelley sa Sveučilišta Illinois u Chicagu, “ali ako ne uništite matične stanice, tumor će nastaviti rasti i potom metastazirati.”

Podsjeća kako je “odavno poznato da se tumori sastoje od različitih vrsta stanica, koje imaju bitno različit “stupanj malignosti”, no najopakije su matične stanice, koje čine oko 1 posto svih tumorskih stanica. One su poput nekakve jezgre, od koje sve nastaje. Riječ je o besmrtnim stanicama, koje imaju mogućnost stvaranja drugih stanica raka i koje su zaslužne za stvaranje udaljenih metastaza. Opstaju nakon svih agresivnih terapija, jer imaju zapanjujuću mogućnost samoobnavljanja. Njihov potencijal je jednostavno zastrašujuć.”

“Ovo je”, dodaje Kelley, “jedna od prvih studija koje povezuju kronični stres upravo s rastom matičnih stanica raka dojke.”

Je li odgovor vitamin C?

Proučavajući razinu epinefrina kod 83 osobe s rakom dojke znanstvenici su otkrili da žene s povišenom razinom epinefrina imaju i više laktat dehidrogenaze u tumorima. To su ustanovili iz uzoraka biopsije. Znanstvenici smatraju da je vitamin C supstancija koja najviše obećava jer blokira proizvodnju aktivne dehidrogenaze u laboratorijskim pokusima. Kada su ubrizgali vitamin C miševima izloženim kroničnom stresu ustanovili su da se tumor smanjio.

“Rezultati upućuju na to da bi vitamin C mogao biti nov i učinkovit terapeutski agens koji će ciljati rak kod bolesnika izloženih kroničnom stresu”, zaključio je Liu.

PREKOHINA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime