Nastavak dobre suradnje Hrvatske i Ukrajine

Bilježimo rast izvoza iz Republike Hrvatske u Ukrajinu

113

U Kijevu je danas održana 2. sjednica zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade RH i Vlade Ukrajine. Desetak resora ministarstava obje vlade prezentiralo je na koji način se ostvaruje suradnja. Sjednicom su predsjedavali ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić i ministrica branitelja Ukrajine Julija Laputina, potvrdio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak:

“Vezano za područje poljoprivrede, istaknuo sam kako je 2006. godine formalizirana suradnja kroz Memorandum o suradnji između dva ministarstva poljoprivrede, kroz koju smo definirali i proveli konkretne projekte na području sjemenarstva, oplemenjivanja i proizvodnje bilja, dok postoje interesi za razvoj suradnje na područjima rasadničarstva. poljoprivredne mehanizacije, prehrambene industrije, akvakulture i ribarstva. Posebno sam istaknuo suradnju naših veterinarskih službi koja je uspostavljena s ciljem trgovinske razmjene proizvoda životinjskog podrijetla i proizvode ribarstva. Imamo bilateralno usuglašene veterinarsko-sanitarne uvjete za pristup konkurentskom tržištu za proizvode od mesa, mesa peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda te proizvoda od jaja. Dobar pokazatelj jačanja gospodarskih odnosa naše dvije zemlje je vanjskotrgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji karakterizira kontinuirani porast proteklih pet godina.”

Bilježimo rast izvoza iz Republike Hrvatske u Ukrajinu, što se vidi iz blagog suficita u robnoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koja je ostvarena 2020. godine, a sličan trend nastavljen je i u ovoj godini, nastavio je Majdak:

“Republika Hrvatska ima široku paletu proizvoda koji ostvaruju dobre rezultate na ukrajinskom tržištu. Tu posebno ističem tradicionalne izvorne proizvode visoke kvalitete koji su zaštićeni na razini EU, poput dalmatinskog pršuta i paškog sira, koji su od nedavno na policama trgovina u Ukrajini. Početkom ove godine ostvarili smo izvoz merkantilnog krumpira iz Međimurske i Varaždinske županije. S ciljem daljnjeg promicanja trgovine poljoprivrednih proizvoda, ali i međunarodne suradnje, naše ministarstvo je zainteresirano da dalje aktivno djeluje na uklanjanju mogućih zapreka za nesmetano poslovanje i trgovinu dvije države. Upravo iz tog razloga, zajedno s Hrvatskom poljoprivrednom i Gospodarskom komorom kao jedan od prijedloga vidimo posredovanje u pronalaženju odgovarajućih poslovnih partnera. Kao država članica Europske unije u dijelu područja prijenosa znanja i iskustava kroz programe pomoći EU spremni smo prenijeti svoja znanja i iskustva ukrajinskim kolegama.”

Od predstavnika Ministarstva poljoprivrede Ukrajine vidjeli smo da postoji interes za naša iskustva u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, odnosno definiranjem i programiranjem projekata navodnjavanja kao i realizaciju istih, gdje ćemo naša iskustva ponuditi ukrajinskom Ministarstvu poljoprivrede, istaknuo je Majdak.

90-ak hrvatskih gospodarstvenika iz 59 tvrtki, najviše iz područja farmaceutske i IT industrije, poljoprivrede i turizma, sudjelovat će na forumu na kojem se s ukrajinske strane očekuje 170 gospodarstvenika iz oko 150 tvrtki, a skup će pozdraviti i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime