Nastavak mirovnih napora za rješenje ukrajinske krize

254

Svjetski čelnici danas bi trebali nastaviti telefonski pregovarati o mirovnom planu za istok Ukrajine.

Međutim izgledi za uspjeh napora njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollanda neizvjesni su.

Naime, u tijeku dana dvoje europskih lidera trebalo bi ponovno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Kako je rekao visoki dužnosnik State Departmenta, francusko-njemačka mirovna inicijativa oslanja se na mirovne sporazume iz Minska, no sadrži više detalja o provedbi i rokovima.

“Ono što je drugačije jeste da sadrži više detalja o tome kako će biti proveden i više rokova, no poklapa se s Minskom”, rekao je američki dužnosnik u Muenchenu nakon sastanaka sužnosnika SAD-a, Njemačke i Ukrajine.

Hollande je pak otkrio kako bi plan uključivao demilitariziranu zonu širine 50-70 kilometara.

Da postoje razlike u stajalištima SAD-a i europskih saveznika oko osiguravanja oružja za ukrajinske snage postalo je jasno još u četvrtak, no američki dužnosnik je zanijekao da postoji takav sukob.

Američki potpredsjednik Joe Biden pokušavao je negirati postojanje razlika između SAD-a i Europe, a američi senatori Lyndsey Graham i John McCain, dva republikanska jastreba koja su nazočila muenchenskoj konferenciji o sigurnosti, napali su njemačku nespremnost da se osigura oružje za ukrajinske snage.

“U konačnici možemo reći našim europskim prijateljima – ovo ne funkcionira”, kazao je Graham o njemačkim diplomatskim naporima. “Možete odlaziti u Moskvu sve dok vam lice ne poplavi. Morate se suprotstaviti onom što je očigledna laž i opasnost”.

“Ukrajince se ubija a mi im šaljemo pokrivače i obroke. Pokrivači ne mogu biti previše korisni protiv ruskih tenkova” dodao je McCain.

Biden je kazao kako je Washington spreman pružiti sredstva da se Ukrajina sama obrani. “Previše je puta predsjednik Putin obećavao mir i istodobno slao tenkove, vojsku i oružje”.

Proruske snage pojačale napade na vladine snage kao i da se gomilaju snage za nove udare na ključno željezničko čvorište Delbalceve i Mariupolj, objavila je ukrajinska vojska u subotu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime