Nastavlja se negativni trend prijevara na kućnom pragu, na meti osobe starije životne dobi

975

U utorak su dvije nepoznate osobe došle do stana 78-godišnjaka i 84-godišnjakinje, ponudile im medicinske usluge, time im skrenule pažnju i tom prilikom otuđile novac.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelom iznosi nekoliko tisuća kuna.

U srijedu oko 17 sati na Peščenici u Ulici XI. Ferenščica, dvojica su nepoznatih počinitelja došla do stana 84-godišnjakinje, lažno se predstavila uvjerivši je da moraju provjeriti ispravnost novčanica da bi im ona potom predala novac. Odmah nakon toga njih su dvojica iskoristila njezinu nepažnju te iz druge prostorije u stanu otuđili nakit i novčanik.

Materijalna šteta je zasad neutvrđena.

“Godišnje zagrebačka policija bilježi oko 100 takvih prijevara na kućnom pragu na štetu osoba starijih od 60 godina, iako je ono što je bitno naglasiti, ne njihov broj nego posljedica s obzirom da građani u njima ostaju bez životne ušteđevine u dobi kada im je ona prijeko potrebna. I upravo zato, pozivamo mlađe članove obitelji da kroz razgovor sa starijim ukućanima upoznaju ih s načinima samozaštitnog ponašanja i pojasne potrebu prijavljivanja takvih djela kako bi kroz suradnju s policijom i s ciljem pronalaska počinitelja dovršili kriminalistička istraživanja i na taj način poslali jasnu poruku svima onima koji ih čine ili ih planiraju činiti”, rekli su iz PU Zagrebačke.

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

Preporuke
•    Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
•    Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
•    Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom,
ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
•    Zatražite na uvid  dokument sa fotografijom ili  službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite
odnosno pogledajte kroz „špijunku“ ili s otvorenim vratima ali obavezno uz korištenje sigurnosnog
lanca.
•    Ako unatoč Vašem odbijanju , nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom , zamolite za
pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije
•     Zapamtite izgled osobe.
•     Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
•     Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
•     Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
•     S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime